Signal iz svemira za koji fizika nema odgovor

Kada su astronomi detektovali čudan signal koji je došao iz masivnog galaktičkog jata udaljenog od Zemlje milionima svetlosnih godina, znali su da su naišli na nešto veliko, piše "Huffington Post".

Izvor: Huffington Post

Utorak, 29.07.2014.

16:38

Default images

„Nisam mogao da verujem svojim očima. Ono što smo pronašli na prvi pogled nije mogla da objasni poznata fizika“, izjavila je Ezra Bulbul iz Centra za astrofiziku Univerziteta Harvard.

Bulbul i njene kolege su 2012. godine proučavali podatke koje je sakupila opservatorija Nasina Čandra u konstelaciji Persej, koja je okružena oblakom supervrelog gasa, koji sadrži jone od kojih svaki emituje sopstvenu liniju u rendgenskom spektru.

Kada su astronomi analizirali „spektralni potpis“ ovog jata, otkrili su misteriozan signal koji nisu mogli da objasne.

„U podacima se pojavila linija koja nije korespondirala s poznatim atomskim tranzicijama. Ponovo smo analizirail podatke, podelili smo ih u dve različite podgrupe, i proverili podatke do kojih su došla četiri druga detektora unutar druge dve opservatorije – ništa od ovoga nije nam bilo od pomoći“, izjavila je Bulbul.

Astronomi veruju da je emisija možda rezultat propadanja takozvanih sterilnih neutrina, hipotetičkih čestica koje sačinjavaju tamnu materiju – misterioznu supstancu koja sačinjava 80 odsto mase kosmosa.

„Znamo da je objašnjenje koje uključuje tamnu materiju prilično nategnuto, ali bi nagrada bila ogromna ukoliko smo u pravu. Zato planiramo da nastavimo da testiramo ovu interpretaciju kako bismo videli gde će nas to odvesti“, rekla je Ezra Bulbul.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: