Deca kapitalizma poštenija od dece komunizma?

Ovaj neobičan zaključak pokazalo je istraživanje koje je sprovedeno u Berlinu među građanima koji su odrasli u Istočnom i Zapadnom Berlinu.

Izvor: Dnevnik.hr

Četvrtak, 24.07.2014.

14:35

Default images

Represivni politički sistemi pretvaraju ljude u lažljivce i prevarante, a takvi ostaju i dugo nakon što takvi sistemi nestanu. Konkretnije, ljudi koji su živeli u komunizmu skloniji su laganju i varanju od onih koji su odrasli u kapitalizmu.

Do ovog neobičnog zaključka došlo je istraživanje koje je sprovedeno u Berlinu među građanima koji su odrasli u Istočnom i Zapadnom Berlinu. U istraživanju je učestvovalo 250 nasumično izabranih žitelja Berlina, a sproveo ga je naučnik Den Erijeli sa Univerziteta Djuk.

Svi su učestvovali u jednostavnoj igri s kockicama – trebalo je da je bace 40 puta i zapišu rezultate. Prema već poznatim matematičkim algoritmima istraživači su otkrili kako su učesnici koji su odrasli u Istočnom Berlinu varali dvostruko više od “zapadnjaka” prilikom upisivanja rezultata.

To nije naravno bilo sve, jer su učesnici popunili i nekoliko upitnika i odgovarali na brojna pitanja.

“Naše istraživanje smatramo dokazom da je komunistički režim ostavio dugoročne posledice na osnovni moralni princip ljudi”, napisali su naučnici.

Inače, slično istraživanje sprovedeno je prošle godine i pokazalo je kako oni koji su odrasli u kapitalizmu pokazuju manje saosećanja od onih koji su rođeni u komunizmu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: