Da li se led na Antarktiku zaista širi?

Led na Antarktiku se možda ne širi onoliko brzo koliko su naučnici ranije mislili, jer se ispostavilo da se u ranijim izveštajima krila greška.

Izvor: valuewalk.com

Sreda, 23.07.2014.

11:01

Default images

Foto: NASA Goddard Space Flight Center / Flickr.com

Iako je očigledno da se led na Arktiku ubrzano topi poslednjih godina, satelitski snimci pokazuju da je ledena kapa na južnoj hemisferi sve veća i da je dostigla rekord u poslednjih nekoliko godina.

Povećavanje količine leda na Antarktiku uprkos porastu svetskih temperatura zbunjivalo je naučnike, a skepticima olakšalo kritikovanje ideje o ljudskom rukom izazvanom globalnom otopljavanju.

Rupa u ozonskom omotaču, povećanje količine slatke vode iz glečera koji se tope, vetrovi i prirodna varijabilnost, među najčešćim su teorijama kojima se objašnjavao rast količine leda na Antarktiku.

Međutim, naučnici u novom izdanju žurnala The Cryosphere Evropske unije geologa objašnjavaju da se u ranijim izveštajima krila greška u analizama satelitskih podataka.

Međunarodni tim klimatologa je 2007. objavio otkriće da je ledena kapa na Antarktiku manje-više nepromenjena između 1979. i 2005.

Međutim, istraživanja objavljena prošle godine sugerišu da se količina leda na Antarktiku povećala za oko 16.500 kvadratnih kilometara u istom periodu.

Vođa najnovije studije Jan Ajsenman iz Okeanografskog instituta Skrips Univerziteta u Kaliforniji kaže: "Kada smo proverili brojeve, videlo se da nešto nije u redu. Naša otkrića pokazuju da se u podacima korišćenim u jednom od izveštaja potkrala ozbiljna greška, ali nismo mogli da saznamo u kom".

"Zbog jednog od pogrešnih izveštaja, deluje da je u decembru 1991. došlo do nagle promene na Antarktiku, koja je imala veliki uticaj na dugoročne trendove".

Štaviše, naučnici sada ne znaju kakvo je pravo stanje situacije.

Ako se greška javila u novijim studijama, onda smo možda precenili širenje leda na Antarktiku, što bi možda objasnilo misteriju zašto se led na Antarktiku "širi" uprkos rastu temperature na svetskom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: