Ovako izgleda stvaranje života (VIDEO)

Kada bi naučnici mogli da prate razvoj ćelija embriona u realnom vremenu, mogli bi da razumeju, prate i na posletku spreče mutacije i bolesti kod beba.

Izvor: fastcocreate.com

Ponedeljak, 21.07.2014.

22:03

Default images

Nedavno, istraživači Hauard Hjuz medicinskog instituta, po prvi put su napravili korak u tom pravcu.

Oni su koristili moćni teleskop nove generacije kako se razvijaju mozgovi vinskih mušica, zebra riba i miševa – od jednoćelijskih početaka do ranog odraslog doba organizama.

"Snimili smo u realnom vremenu razvoj embriona tokom cele embriogeneze", kaže dr Filip Keler, vođa istraživanja.

Kao što možete da pretpostavite, pred njima je bio zahtevan zadatak. Vinska mušica je u stanju da razvije na desetine hiljada ćelija za samo nekoliko sati, pa su fotografije pravljene na svakih 30 sekundi.

Kako biste zaista razumeli kako nervni sistem funkcioniše, morate da pratite ne samo broj ćelija, nego i njihovu poziciju u prostoru i tačku iz koje potiču.

Kako bi obavili sva ta komplikovana praćenja, Kelerov tim usmerio je tanani snop svetlosti u svaki embrion i osvetljavao deo po deo.

Ovaj proces ponavljan je na hiljade puta, dok nervni sistem nije u potpunosti razvijen. Konačni podaci omogućili su naučnicima da prate razvoj specifičnih ćelija unutar različitih organizama u razvoju i to od početka do kraja.

Priloženi video prikazuje razvoj nervnog sistema zebra ribice, koja u odraslom dobu ima slične regije mozga kao čovek.

Na snimku se vidi (ubrzanih) 13 sati ranog razvoja. Svaki obojeni krug predstavlja jednu ćeliju, a ukupno ih na posletku ima oko 20.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: