Hefeweizen, wit, pale ale... šta je vaš izbor?

Vremena se menjaju. Lagano se i kod nas menja doživljaj vrhunskih pivskih brendova koji na srpsko tržište stižu iz pivara ne toliko poznatih u ovom delu sveta.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.07.2014.

10:51

Default images

Do nedavno, a tu mislim na blisku prošlost na nivou godine dana, uglavnom se u ugostiteljskim objektima u kojima se pije pivo, moglo čuti poručivanje u stilu "daj mi dva svetla i jedno tamno".

Danas, na sred 2014. godine, stvari izgledaju značajno drugačije. Srpski pivski konzumenti evoluiraju. Sada se sve više vodi dilema za koji se stil opredeliti. Nemački "hefeweizen" kod kog preovlađuju note karanfilića i banane ili belgijski "wit", kompleksno, osvežavajuće pivo, proizvedeno uz dodatak korijandera i kore narandže. Ili možda neki lagani Pale ale nasuprot snažnog, zahmeljenog India Pale Ale-a? Ukusi su različiti, a izbor je sve veći.

Glavni krivac za ovu situaciju jeste ekspanzija novih piva koja dolaze na srpsko tržište. Sve je više distributera koji shvataju da uvesti novi kvalitetni pivski brend, nije veliki rizik, jer tržište postaje dovoljno zrelo da prepozna kvalitet i razdvoji "žito od kukolja".

"Jasno je da se kod nas pojavljuje sve više ljudi koji prepoznaju razliku u kvalitetu piva, imaju omiljene pivske stilove i oslobođeni su devalvirane kategorizacije piva na svetla, crvena i tamna. Tek smo na početku, ali jasno je da se konačno uviđa da kao i kod drugih alkoholnih pića poput vina i rakija, postoje proizvodi niskog, srednjeg i vrhunskog kvaliteta. Zato se i trudimo da svako ko poseti Miners Pub, dobije neku novu, pravu informaciju i prosledi je dalje" - ističe Vladimir Stojković, jedan od osnivača nove pivske meke u prestonici.

Zasićenost konfekcijskim pivima velikih konglomerata dovela je pre skoro pola veka do rađanja "craft beer" pokreta u Americi. Pokret je prava reč. Jer upravo su oni najhrabriji, koji su krenuli s ovom misijom, udruživali snage, razmenjivali ideje i tako "zanatsko" pivarstvo doveli do nivoa na kom se sada nalazi "open source" fenomen u sferi IT-a.

Tako sada kućni pivar iz bilo kog mesta u Srbiji, može na svetskoj mreži doći do recepta jako bliskog onom koji u nekoj od najpoznatijih svetskih zanatskih pivara koriste za spravljanje proizvoda kojim se ponose.

A i u ovoj kategoriji, ekstremno popularnoj širom sveta, Srbija dobija svoje mesto na karti. Pre nekoliko godina, pioniri kućnog pivarstva kod nas, većinu informacija i sirovina dobijali su preko komšija iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hrvatske, zemalja koje u ovom trenutku imaju veliki broj "homebrewer"-a. I upravo iz toga proizišao je respektabilan broj zanatskih pivara koje proizvodnji piva prilaze na pravi, potpuno otvoreni i pomalo umetnički način. Jer proizvesti vrhunsko pivo jeste umetnost.

Srbija se lagano pojavljuje na evropskoj "craft beer" sceni. Na pravom smo putu. Hoćemo li na njemu i ostati?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: