Dve planete slične zemlji samo su iluzija?

Dve egzoplanete, za koje su astronomi smatrali da su pogodne za život, su u stvari iluzija, nastala kao posledica zvezdane aktivnosti, tvrde američki istraživači.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 06.07.2014.

18:12

Default images

Prema proračunima astronoma, planete Gliese d i Gliese g su bile smeštene na 22 svetlosne godine (jedna svetlosna godina jednaka je 9.460 milijardi kilometara) od Zemlje, u "zoni Zlatokose" (Goldilocks), tj. u zoni dovoljno bliskoj, a istovremeno dovoljno udaljenoj od zvezde za postojanje vode.

To je, takođe, prostor u kojem su temperature i atmosfera pogodne za nastanak i evoluciju života. U trenutku najave njenog "otkrića" 2010. godine, Gliese g je opisana kao egzoplaneta koja je "najsličnija" Zemlji.

Previše udaljena od naše planete da bi mogla biti posmatrana golim okom ili teleskopom, pomenuta dva svemirska tela su primećena u blizini zvezde Gliese 581 pomoću spektra svetlosti.

Međutim, astronomi sa Državnog Univeziteta Pensilvanije veruju da Gliese d i g nisu planete već signali koje šalje zveda.

"Prema našim istraživanjima, dve planete o kojima svi govore nažalost ne postoje", tvrdi Suvrat Mahadevan, ko-autor studije objavljene u časopisu “Science”.

"Ono što je najpre shvaćeno kao signal sa planete je zapravo izazvano zvezdanom aktivnošću", objasnio je on u izjavi za AFP.

Drugim rečima, magnetna polja ili sunčeve pege su najverovatnije uzrok pogrešnog očitavanja signala.

Naučnici su "otkrili" šest egzoplaneta oko zvezde Gliese 581. Ali, sa eliminacijom Gliese g i Gliese d, kao i Gliese f, preostaju svega tri planete od kojih nijedna nema uslova za razvoj života.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: