Vino i čaj - bliski, a tako različiti rođaci

Vino i čaj nisu daleki rođaci kada je reč o tradiciji, ritualima i istoriji, pošto se i jedno i drugo piće konzumira hiljadama godina, a oba dolaze iz "drveća života" - lišća i grožđa, prenosi AFP.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.06.2014.

12:39

Default images

Iako je jedan "alkoholičar", a drugi se pije radi zdravlja, oba pića se koriste hiljadama godina u različitim kulturama i upravo je to tema izložbe u Pekingu "Čaj i Vino: zajednička strast" (Tea and Wine: A Shared Passion).

"Čaj se u budizmu koristio kao lek i to je ono zbog čega je opstao, dok bi vino nestalo da se ne pije zbog hrišćanstva", kaže kustos izložbe Žan-Pol Desroš.

Njemu je kao baza za izložbu poslužila zaboravljena kineska dinastija Tang i tekst Vang Fua koje je napisao pre više od hiljadu godina.

Fu je zamišljao razgovore između čaja i vina, kako se hvališu svojim zaslugama, rugaju, kao i glasom koji govori zašto ljudi ne mogu bez tih napitaka, navodi AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: