10 načina na koje se menja "zaljubljeno" telo

Poznato je kako zaljubljen čovek posebno zrači zadovoljstvom i srećom, međutim, znatno manje su poznate skrivene promene koje se događaju sa našim telom. Zaljubljenost naime ne aktivira samo 'leptiriće' u stomaku ona deluje bolje od tableta za bolove, zaslađuje ukus hrane i usporava čak i otkucaje srca.

Izvor: Dnevnik.hr

Nedelja, 25.05.2014.

08:30

Default images

Otkrivamo deset zaista fascinantnih promena u telu aktiviranih zaljubljenošću:

1. Mozak menja aktivnosti u deliću sekunde

Ljubav na prvi pogled nam najčešće zvuči kao kliše ili dobro izbrendiran naslov holivudske romantične komedije, međutim, u prilog verodostojnosti prvog od koraka zaljubljivanja ide najnovije istraživanje. Naime, ljubav aktivira čak 12 područja u mozgu, a ishod je osećaj zaljubljenosti već u petini sekunde.

2. Srce staje (usporava svoj ritam)

Zaljubljenost utiče na nivo hormona, što rezultira usporavanjem krvnog pritiska i otkucaja srca.

3. Gubimo san

Rezultati istraživanja pokazali su da čovek u periodu zaljubljenosti gubi oko jedan sat spavanja. Razlog tome je razmišljanje o voljenoj osobi koja nas održava budnima.

4. Bolovi u telu popuštaju

Ljubav u mozgu aktivira iste receptore na koje deluju lekovi protiv bolova.

5. Postajemo senilni

Tokom zaljubljenosti u mozgu dolazi do oslobađanja oksitocina – ljubavnog hormona, koji blokira memoriju pamćenja. Rezultat je osećaj odsutnosti i zaboravnost.

6. Aktivira se ljubomora

Situacije u kojima ne možete da se kontrolišete kada svog voljenog vidite u razgovoru s drugom ženom prve su naznake prave zaljubljenosti. Naime, dokazano je kako ljubav utiče na naš osećaj zaštite voljene osobe, ili drugim rečima - ona aktivira ljubomoru.

7. Hrana postaje slađa

Tokom istraživanja u kom su učestvovali zaljubljeni studenti zadatak im je bio da probaju različite namirnice i ocene njihov ukus. Rezultati su bili krajnje neočekivani - svi su se složili kako hrana i piće koje su jeli ima sladak ukus.

8. Gubimo koncentraciju

Nesvesno razmišljanje o partneru narušava naše poslovne veštine, a jedno istraživanje je pokazalo kako smo tokom zaljubljenosti slabo fokusirani na obavljanje zadataka.

9. Glas postaje viši i tanji

Tokom komuniciranja s muškarcem prema kom gaji osećanja ženin glas poprima višu frenkvenciju i postaje tanak.

10. Kosti jačaju

Jedno istraživanje pokazalo je i međusobnu vezu između srećnih parova u braku i jakih kostiju.

Foto: Image courtesy of akeeris / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: