Naučnici otkrili insekte sa "ženskim penisom"

Naučnici tvrde da su otkrili četiri vrste brazilskih pećinskih insekata sa polno obrnutim genitalijama. Ženke poseduju organ sličan penisu, a mužjaci organ sličan vagini, piše "Hafington post".

Izvor: Huffington Post

Utorak, 22.04.2014.

13:09

Default images

U pitanju je prvi dokumentovani slučaj životinja sa polno obrnutim genitalijama.

Obrnute seksualne uloge već su proučavane kod životinja kao što su afričke antilope, ali „ženski penis“ primećen kod ovih pećinskih insekata je potpuno „nova struktura“, tvrdi Kazunori Jošizava, profesor sa Univerziteta Hokaido i jedan od naučnika koji stoje iza ovog otkrića.

„Ove ženke najverovatnije predstavljaju prave ženske mačo primerke među životinjama koje smo do danas otkrili“, tvrdi on.

Međutim, kako ovi insekti imaju seks?

Tokom seksualnog odnosa, ženka ubacuje svoj organ sličan penisu u muški otvor sličan vagini, a ceo proces može trajati između 40 i 70 časova.

Naučnici primećuju da je ova obrnuta situacija možda rezultat evolucione potrebe zbog manjka resursa u pećinama, u kojima žive.

Pored reprodukcije, muška sperma može ženkama obezbediti i potrebne nutrijente.

Istraživači, koji su za list "Nešenel džiografik (National Geographic) izjavili da su zapanjeni ovim otkrićem, sada sprovode dodatne studije ne bi li otkrili više o ovom fenomenu, pošto ovi insekti mogu pružiti potpuno novi uvid u seksualnu selekciju i evoluciju genitalija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: