Voće će se uzgajati i na Marsu?

Holandski istraživač Viger Vamelink pretpostavlja da će za deset godina na Marsu moći da se uzgaja povrće i voće.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.04.2014.

14:02

Default images

Tamo su stvoreni uslovi slični uslovima na Marsu. Naučnik je otkrio da se 14 sorti biljaka koje je posadio "primilo" i počelo aktivno da raste, a neke su čak i procvetale.

Završna faza ovog eksperimenta biće direktno na Marsu, gde će, u budućnosti, otići ekspedicija. Misiju na Mars najavili su i NASA i neke privatne kompanije, koje su već sprovele i audiciju za izbor putnika "u jednom pravcu".

Ideja je da astronauti u parovima odu na Mars i zauvek tamo ostanu, gradeći kolonistička naselja. Sve to bi prenosile tv mreže na Zemlji u vidu "rijalitija". Mnoge kompanije smatraju da bi takve emisije imale ogroman profit.

Međutim, naučnici upozoravaju da ljudi trenutno nemaju resurse za put na Mars i da bi to bila samoubilačka misija.

Oni tvrde da putnici ne bi fizički izdržali višemesečni put do Marsa, da im preti veliki broj oboljenja i da niko ne zna kako bi ta misija počela i kako bi se završila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: