Naučnici otkrili "egzotični hadron"

Naučnici u CERN-u primetili su egzotične hadrone, tip materije čije postojanje nije predviđeno standardnim modelom fizike čestica.

Izvor: csmonitor.com

Sreda, 16.04.2014.

16:02

Default images

Hadroni su subatomske čestice sačinjene od kvarkova i antikvarkova, koji su u snažnoj međusobnoj interakciji koja vezuje protone unutar jezgra atoma.

Istraživači okupljeni u timu pod nazivom Large Hadron Collider beauty (LHCb) u CERN-u, gde je otkriven Higsov bozon, objavili su da sada "sa sigurnošću bez presedana" mogu potvrditi postojanje novog tipa hadrona.

"Otkrili smo nešto što podseća na česticu sačinjenu od dva kvarka i dva antikvarka", kaže Tomaš Skvarnicki, fizičar Univerziteta Sirakuza u Njujorku.

Standardni model fizike čestica dozvoljava dve vrste hadrona – barione (kakvi su protoni) koji su sačinjeni od tri kvarka i mezone, sačinjene od para kvark-antikvark.

Međutim, od kako je razvijen standardni model, fizičari su predvideli postojanje i drugih vrsta hadrona sačinjenih od različitih kombinacija kvarkova i antikvarkova, koji bi mogli da nastanu raspadom mezona.

Tim naučnika okupljen u timu pod nazivom Belle 2007. je koristio akcelerator čestica u Japanu i otkrio egzotičnu česticu Z(4430) koja je sačinjena od dva kvarka i dva antikvarka.

Međutim, drugi naučnici su smatrali da su njihove analize "naivne" i da im nedostaje dokaza.

Nekoliko godina kasnije, tim poznat kao BaBar koristio je sofisticiranije analize podataka dobijenih u pomenutom istraživanju i delovalo je kao da egzotični hadroni ne postoje.

"BaBar nisu dokazali da merenja i interpretacija podataka tima Belle nije tačna, nego su samo ocenili na osnovu njihovih podataka da nema osnove za ubeđenje da takva čestica postoji", objašnjava Skvarnicki.

Originalni tim tako je prikupio još podataka i sproveo strože analize otkrivši snažne dokaze za postojanje čestice.

Sada je LHCb tim proučavao podatke više od 25.000 raspada mezona prikupljenih u praćenju 180 biliona sudara protona i protona u Velikom hadronskom sudaraču i potvrdio postojanje egzotičnog hadrona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: