Sonda zabeležila rađanje novog Saturnovog meseca

Astronomi veruju da je sonda Kasini uočila rađanje novog Saturnovog meseca. Nazvan Pegi, tek rođeni mesec nalazi se na samoj ivici Saturnovog prstena A, najudaljenijeg od sedam pojaseva koji okružuju šestu planetu u Sunčevom sistemu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.04.2014.

12:48

Default images

Prvi ga je, pre tačno godinu dana, otkrio profesor Karl Mari sa Univerziteta Kvin Meri u Londonu i dao mu ime po svojoj tašti. Prema pisanju Dejli mejla, britanski naučnik je slučajno uočio "komešanje" na prstenu A kao i luk koji je bio 20 odsto svetliji od svog okruženja.

Veruje se da je taj luk, dug 1.200 i širok 10 kilometara, nastao pod gravitacionim dejstvom novog meseca. Naučnici procenjuju da Pegi trenutno ima prečnik od 0,8 kilometara.

Britanski istraživači, čija je studija objavljena u časopisu Icarus, predviđaju da će novi mesec zadržati svoju aktuelnu veličinu i da će se možda čak i odvojiti.

Proces njegove formacije i njegovo kretanje pomažu naučnicima da shvate kako su se formirali ostali Saturnovi sateliti. "Ništa slično nismo nikada ranije videli", kazao je prof Mari koji predvodi istraživački tim.

"Možda gledamo u sam akt rađanja, trenutak kada objekat napušta prstenove kako bi postao mesec", objasnio je on. Naučnici veruju da bi Pegi mogla da im pomogne da shvate kako su nastali Saturnovi meseci poput oblacima obavijenog Titana ili Enkeladusa koji u sebi krije okean. Takođe bi mogla da pruži informacije o nastanku Zemlje i drugih planeta u Sunčevom sistemu i objasni kako su se one udaljile od Sunca. Veličina Saturnovih meseca zavisi od njihovog položaja u odnosu na planetu - što su dalje od nje to su i veći.

Većina tih satelita sazdana je prvenstveno od leda, kao i čestice od kojih se sastoje Saturnovi prstenovi. Na osnovu ovih činjenica, kao i drugih indikatora, istraživači su nedavno izašli sa teorijom da su meseci nastali od čestica prstenova, a zatim se odvojili, udaljavajući se od planete i stapajući se sa drugim mesecima.

"Prisustvovati rođenju malenog meseca je uzbudljiv, neočekivan događaj", izjavila je Linda Spilker, naučnica NASA. Ona je navela da će se krajem 2016. sonda Kasini probližiti spoljnjoj ivici prstena A i biti u prilici da detaljnije prouči Pegi. Lansirana 1997, sonda Kasini istražuje Saturn i njene brojne satelite od 2004.

S obzirom da godina na Saturnu traje koliko trideset godina na Zemlji, američka svemirska letilica je dosad posmatrala svega jednu trećinu Saturnove godine. Kasini je četvrta sonda koja posećuje Saturn i prva koja je ušla u orbitu planete.

Na Saturnovom mesecu postoji tečni okean

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: