Emocionalna inteligencija se uči?

Psiholozi već dugo koriste pojam inteligencija, koju je teško definisati, jer je većina ljudi obično zamenjuje s pameću, iako bi zapravo bilo tačnije govoriti o bistrini.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.04.2014.

17:10

Default images

Stručnjaci ukazuju na to da je neretko slučaj da nepismena osoba ima bolje rezultate na testovima inteligencije od fakultetskog profesora.

Inače, testovi inteligencije uvedeni su u prvoj polovini prošlog veka u Americi i reč je o nizu pitanja klasifikovanih u nekoliko kategorija, piše portal Moj doktor.

Iako često osporavani, testovi se i danas koriste pri upisu na fakultete, pri zapošljavanju...

Odavno je poznato da postoji više vrsta inteligencije, među kojima su prostorna (snalaženje u prostoru), govorna (rečitost, veština govorništva), matematička (nadarenost za brojeve), muzička (talenat za muziku), apstraktna (opšta ili generalna).

Međutim, psiholog Danijel Goleman je u svojoj knjizi 1995. godine uveo novi pojam - emocionalna inteligencija, a reč je o sposobnosti razumevanja osećaja, i svojih i tuđih.

Tačnije, kako kažu psiholozi, radi se o samosvesti, samomotivaciji i samokontroli.

Istraživanja su pokazala da opšta inteligencija nije nužno povezana s emocionalnom, jer ponekad visoko inteligentnim osobama na vodećim mestima nedostaje razumevanja tuđih motiva, nastojanja i težnji, odnosno nedostaje im saosećanje.

Međutim, saosećanje se može uvežbati, a psiholozi savetuju da osoba ne misli da se svet vrti samo oko nje, osoba mora manje da kritikuje, a češće da hvali, treba da bude iskrena prema sebi i drugima, da izbegava naređivanje i kontrolisanje i da bude promišljena, po principu "ispeci, pa reci".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: