Prelepi "krvavi mesec" najava proročanstva?

Stanovnici Severne Amerike imali su priliku da danas budu svedoci totalnog pomračenja Meseca, kojim je označen početak tetrade, retke pojave četiri lunarne eklipse u naredne dve godine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.04.2014.

14:09

Default images

Oni koji su rano jutros gledali taj redak događaj imali su prilike da vide i kamerama zabeleže neke prelepe prizore, kao što je Mesec koji je menjao boje od svetlonarandžaste do krvavocrvene i smeđe, u zavisnosti od lokalnih vremenskih uslova. Los Anđeles i Dalas bili su dva mesta sa kojih se ta pojava najbolje videla.

I dok se astronomi raduju ovom retkom prizoru, neki hrišćani veruju da je ova serija takozvanog "krvavih Meseca" povezana sa biblijskim proročanstvom o smaku sveta.

Lunarne eklipse događaju se kada se Sunce, Zemlja i Mesec "poravnaju" tako da Zemljina senka padne na Mesec i pomrači ga. Takozvani "krvavi Mesec", kažu astronomi, crvenu boju dobija zbog prelamanja Sunčevih zraka kroz Zemljinu atmosferu.

"To je isti efekat koji vidite kad Sunce poprimi crvenkasto-narandžastu boju tokom zalaska, samo što se u ovom slučaju prelomljena sunčeva svetlost preslikava na Mesec", prenosi USA tudej objašnjenje astronoma Džeralda Mekigena iz Svemirskog centra "Čabot".

On je rekao i da će tokom eklipse Mars biti jasno vidljiv.

Dok su astronomi sa nestrpljenjem očekivali ove događaje koji su bili vidljivi širom Severne Amerike, ali i Novog Zelanda i Pacifika, postoje i oni koji su ozbiljno zabrinuti.

Inspirisan istorijom i astronomijom, američki pastor Džon Hegi u svojoj knjizi "Four Blood Moons: Something is about to change" navodi da će posle ovog događaja uslediti velike promene, a moguće je i da će lunarna tetrada biti ispunjenje biblijskog proročanstva: "Sunce će se pretvoriti u tamu i mesec u krv, pre nego dođe slavni dan Gospodnji".

Prva eklipsa je 15. aprila, dok će ostale tri uslediti 8. oktobra, zatim 8. aprila i 28. septembra 2015. U Srbiji ovo pomračenje nije moglo da se vidi.
Foto: Beta/AP
.
Foto: Beta/AP
.
Foto: Beta/AP
.
Foto: Beta/AP
.
Foto: Beta/AP
.
Foto: Beta/AP
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: