Srbija dobila prvi naučni klub u regionu

U samom srcu Beograda, na drugom spratu Robne kuće Beograd u Knez Mihailovoj ulici Centar za promociju nauke pokrenuo je prvi naučni klub u ovom delu Evrope gde svi zainteresovani za nauku i tenologiju mogu da se upoznaju, razmenjuju iskustva, diskutuju o naučnim temama, proširuju znanja i vidike.

Izvor: Izvor: Tanjug

Nedelja, 13.04.2014.

11:39

Default images

Naučni klub, koji je već krenuo sa radom i ovog aprila će organizovati tribinu o "gospodarima interneta", predavanje za start-ap preduzetnike, javnu konsultaciju "Budućnost nauke u Srbiji" i školske radionice povodom Dana devojčica u IT sektoru, svečano će biti otvoren uz ovogodišnji treći Maj mesec matematike.

Prema rečima direktorke CPN-a Aleksandre Drecun cilj kluba je promocija nauke u formatu radionica za najmlađe, od astronomije do arheologije i kodiranja.

Posle podne je "rezervisano" za takozvane sekcije iz IT-a ili novih tehnologija kada će budući naučnici imati prilike da dolaze, druže se i uče nešto novo. Veče je rezervisano za tribine, diskusije, naučno-popularne filmove, razgovore o nauci i budućnosti srpske nauke.

Moramo da iskoristimo ono najbolje što imamo a to su naši naučnici koji su u vrhu naučnog sveta, koji su vođe velikih projekata, rade u Cernu i drugim institucijama, rekla je Tanjugu Drecun i dodala da CPN želi da bude kišobran ispod kojeg će oni koji stvaraju nove vrednosti komunicirati.

Nadamo se da će ovo mesto gde će građani i naučnici komunicirati, gde će profesori dobijati neku vrstu obuke a obični ljudi imati kao mentore naučnike poput direktora Matematičkog ili Instituta za fiziku, biti mesto dobre atmosfere i energije koja će se prelivati na naše živote i privredu, rekla je ona.

Drecun je naglasila da je sve u naučnom klubu donacija preduzeća i pojedinaca koji su uvideli značaj promocije znanja.

"Srbija po ljudskim resursima može da postane konkurentna zemlja na današnjem tržištu jer po drugim ne možemo da pariramo razvijenim ekonomijama. Samo sa resursima možemo da se nadamo boljem životu", rekla je Drecun.
Foto: Tanjug / Dragan Stankoviæ
Prva velika inicijativa naučnog kluba je Maj mesec matematike, nacionalna naučno-popularna manifestacija koja se održava u 20 gradoba Srbije a ove godine će biti i regionalnog karaktera jer će učestvovati i Bosna i Crna Gora.

Drecun je uz osmeh izrazila nadu da bi popularni "M3" mogao da postane evropska inicijativa koja je potekla iz Beograda.

Tokom maja, svi ljubitelji matematike će na sva tri sprata robne kuće moći da gledaju matematičke eksponate, učestvuju u eksperimentima, diskusijama...

Dominantna tema ovog maja je digitalno doba pa će dobar deo programa biti posvećen tome a sredinom meseca biće organizovana i konferencija o digitalizaciji sa gostima iz Evropske naučne fondacije.

Kao potvrda značaja ove manifestacije Drecun, uz ogradu da to nije jedini razlog, navodi da se prošle godine prijavilo 50 posto više studenata da studira matematiku.

"To je važno jer je matematika bitna za ekonomiju, za buduće poslove. Ako imamo dobre stručnjake to podiže konkurentnost naroda i možemo da se uhvatimo u koštac sa trendovima razvijenog sveta a mi želimo da idemo ka onima koji znaju da žive u digitalnom dobu", rekla je Drecun.

Moramo da se potrudimo da razumemo buduće generacije a matematika je, kako kaže Drecun, sjajan jezik da razumemo buduće ekonomske, finansijske, globalne trendove. Ona je ocenila da su matematika, inženjerstvo najsigurniji put za mlade da "iskoče" i rade u Cernu, Majkrosoftu ili naprave neki srpski Tviter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: