Da li je ispravno ubijati životinje iz ponosa?

Svet je bio zahvaćen besom nakon što je Zoološki vrt u Kopenhagenu, poznat po ubistvu osamnaestomesečne žirafe pre svega meseca dana, nedavno pogubio i četiri lava kako bi napravio mesta za novog koji bi trebalo da započne novu lozu.

Izvor: Mashable

Nedelja, 06.04.2014.

19:10

Default images

Međutim, pored besa, ovakav potez pokrenuo je i debatu o tome kako je najbolje kontrolisati životinjsku populaciju u zoološkim vrtovima.

Evropski zoološki vrtovi poput ovog u Kopenhagenu vrlo često pribegavaju eutanaziji kada se populacija otme kontroli ili postane genetski isuviše slična, što može dovesti do međusobnog parenja životinja koje su u srodstvu.

Zoološki vrtovi u Evropi nemaju isti izbor kao oni u Americi kada je relociranje životinja na pogodnije lokacije u pitanju, a mnogi od njih tvrde da je eutanazija često bolji potez za populaciju u celini zato što dožvoljava odraslim životinjama da se brinu o svom potomstvu do određene granice. Zoološki vrt u Kopenhagenu je protiv kontrole rađanja zato što to sprečava da se životinje ponašaju onako kako bi se ponašale u divljini.

Američki zoološki vrtovi najčešće biraju kontracepciju. Iako kontrola rođenja neko vreme može sprečiti parenje, oni smatraju da je bolje sprečiti parenje u potpunosti nego dozvoliti rođenje životinje za koju znaju da nema mesta u vrtu.

“U Zoološkom vrtu u Kopenhagenu dozvoljavamo da se životinje pare prirodnim načinom. To znači da životinje mogu da se ponašaju u skladu sa svojom prirodom i potrebama. Roditeljstvo je veliki deo ponašanja životinja”, stoji u izjavi Zoološkog vrta u Kopenhagenu.

A predstavnici ovog vrta su kasnije takođe dodali da kontracepcija može imati neželjene efekte na unutrašnje organe i samim tim bi životinje imale lošiji kvalitet života ukoliko ne bi bile uspavane.

To znači da Zoološki vrt u Kopenhagenu životinjama dozvoljava da žive prirodnim životom koliko god je to moguće u zarobljeništvu. Međutim, ovo takođe dozvoljava i rađanje životinja za koje vrt nema mesta, ili stavlja populaciju u rizik od parenja životinja koje su u srodstvu – što se najčešće završava eutanazijom. Ovaj zoološki vrt svake godine na ovaj način ubije 30 životinja.

Evropska asocijacija zooloških vrtova i akvarijuma, telo koje vrši njihov nadzor i kontrolu širom Evrope, brani izbor vrta i stoji iza ubistva lavova:

“Zoološki vrt je dosledan u svom pristupu kontrole populacije i održava visoke standarde kada je u pitanju njihov kvalitet života. Žalimo zbog smrti životinja u pitanju ali isto tako priznajemo pravo Zoološkog vrta u Kopenhagenu da ih humano liši života u skladu sa njihovom politikom rada”.

Zoološki vrt je ovim potezom želeo da napravi prostor za novog lava koji bi vodio mlađu lozu i pario se sa dve lavice. Dva ubijena lava bila su starija, i vrt je objasnio da bi oni sasvim sigurno pokušali da ubiju mlađeg lava zato što bi ga percipirali kao pretnju njihovom uspostavljenom ponosu. Dva druga lava bili su mladunci. Sudeći po predstavnicima vrta, novi lav bi ubio mladunce zato što lavovi tipično eliminišu sve seksualno nezrele mlade lavove koji nisu njihovo potomstvo kada uspostavljaju kontrolu nad čoporom.

Sve ovo je potpuno naučno ispravno.

Predstavnici zooloških vrtova u Americi izjavili su za sajt Mashable da oni razumeju naučnu podlogu koja stoji iza ove odluke, ali isto tako smatraju da Zoološki vrt u Kopenhagenu ne razume kako javnost reaguje na eutanaziju zdravih životinja.

Sa druge strane, Heder Robertson, veterinar iz Zoološkog vrta u Nešvilu, smatra da moderne metode kontracepcije ne umanjuju kvalitet života.

“Svih ovih godina to činimo pasima i mislim da njihov kvalitet života time nije pogoršan. Razumem šta pričaju, zato što tako oduzimate prirodne nagone koje bi životinje imale. Ali sa kontrolom koja nije permanentna uvek možete obrnuti proces i ponovo vratiti životinje u stanje parenja”.

Asocijacija zooloških vrtova i akvarijuma koja je zadužena za kontrolu ovih tela u Americi odbila je da da komentar ali je naglasila da je eutanazija uvek poslednja opcija u SAD.

U izjavi na svom internet sajtu Asocijacija žali zbog incidenta u Kopenhagenu, i naglašava da se takvi incidenti ne dešavaju u zoološkim vrtovima sa njihovom akreditacijom usled nekoliko razloga.

Najveći deo razloga odnosi se na “pažljivo upravljanje programima parenja” i činjenicu da zoološki vrtovi u Americi imaju izuzetno razvijen razmene životinja koji se stara da životinje uvek mogu da negde imaju novi dom.

Ovo predstavlja problem u Evropi zato što pravila sprečavaju zoološke vrtove da životinje šalju u privatne vrtove pošto nisu akreditovani od strane nadzornog tela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: