Sve što znamo u supermasivnim crnim rupama je pogrešno?

Čini se da su gigantske crne rupe koje vrebaju u srcima galaksija rođene takve. Centralne crne rupe u patuljastim galaksijama – “semenje” koje izrasta u monstrume u jezgru Mlečnog puta i drugih velikih galaksija, verovatno su iznenađujuće teške i poseduju masu 1.000 do 10.000 puta veću od mase našeg sunca, tvrdi nova studija, piše Hafington Post.

Izvor: Huffington Post

Sreda, 02.04.2014.

14:35

Default images

Ovo otkriće je u suprotnosti sa popularnom teorijom evolucije supermasivnih crnih rupa, navodeći da spajanja galaksija nisu nužna kako bi se stvorili ovi džinovi, koji mogu da imaju masu koja je milionima puta veća od mase sunca.

“I dalje ne znamo kako se monstruozne crne rupe koje obitavaju u centrima galaksija stvaraju. Međutim, pronalaženje crnih rupa u patuljastim galaksijama nam pokazuje da su velike crne rupe nekako stvorene u ranom univerzumu, pre nego što su se galaksije međusobno sudarale”, tvrdi vođa nove studije, Šobita Satjapal sa Univerziteta u Virdžiniji.

Takođe je moguće da supermasivne crne rupe svoju veličinu duguju proždiranju gasa i prašine uz pomoć kojih rastu zajedno sa svojim galaksijama.

Satjapalova i njene kolege analizirali su podatke u vezi sa patuljastim galaksijama do kojih je došla NASA uz pomoć svog eksplorera WISE.

Patuljaste planete prošle su kroz jako malo promena tokom vremena, i one podsećaju na tipove galaksija koje su postojale dok je svemir bio mlad, tako da predstavljaju dobro mesto za potragu za supermasivnim crnim rupama u nastajanju.

Podaci do kojih je došao WISE odnosili su se na stotine patuljastih galaksija, koje poseduju upečatljivo velike crne rupe.

“Naše otkriće sugeriše da je originalno semenje supermasivnih crnih rupa tako poprilično masivno”, tvrde istraživači.

Iako su u pitanju interesantni rezultati, biće potrebne dodatne studije kako bi dodatno potkrepile ove tvrdnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: