"Naučnici klonirali dinosaurusa" – ipak nisu

Neverovatna priča o prvom kloniranom dinosaurusu na svetu dobila je dosta pažnje na društvenim mrežama i inspirisala poređanja sa Parkom iz doba jure. Međutim, u pitanju je potpuno lažna i neistinita vest, piše britanski Indipendent.

Izvor: Independent

Ponedeljak, 31.03.2014.

17:45

Default images

U objavljenom članku se tvrdi da su naučnici sa Univerziteta Džon Murs u Liverpulu uspeli da kloniraju dinosaurusa pod imenom „Spot“ i da se on trenutno nalazi u inkubatoru nakon što su uspeli da dobiju njegov DNK iz fosila i koji su potom ubrizgali u matericu noja.

„Osobe iz naučne zajednice tvrde da je kloniranje dinosaurusa, prvo na svetu, kamen temeljac genetskog inženjeringa“, stoji u članku objavljenom na sajtu news-hound.org.

U pitanju je sajt koji je već ranije prevario internet pričom o nasukanoj ženi koja je uspela da se spasi uz pomoć servisa „Google Earth“.

Ovaj „lažni“ člana čak poseduje i sliku navodne bebe dinosaurusa (u pitanju je slika vrlo mlade bebe kengura) kao i izmišljene citate naučnika sa Univerziteta, od kojih jedan sasvim slučajno deli isto ime kao i osoba koja je preživela brodolom iz ranijeg članka.

„Mislila sam da ovakve stvari mogu da se dese samo u filmovima, ail mi to činimo, upravo sada“, izjavila je za članak dr Džema Šeridan, profesorka hemije.

Ono što je zanimljivo - jeste da ona zaista postoji, ali nije preživela brodolom niti je profesor hemije. Ona je samo prijateljica vlasnika sajta, koji očigledno voli da koristi njeno ime iz šale.

Ova priča izazvala je dosta pažnje na društvenim mrežama gde pojedini korisnici komentarišu „da se stvari neće završiti dobro“ i porede celokupnu situaciju sa filmom „Park iz doba jure“.

U ovom filmu naučnici kloniraju DNK dinosaurusa izvlačeći njihovu krv i DNK iz fosilizovanih komaraca. Nažalost, ovaj metod je kompletno razotkriven kao nemoguć kada ga je detaljno proučila grupa naučnika 2013. godine.

Istraživači sa Univerziteta Mančester pokušali su da izvuku DNK iz fosila insekata starosti između 60 i 10.600 godina.

Koristeći najsavremenije metode oni nisu uspeli da izvuku nikakve uzorke DNK, drevne ili obične.

Ovo je zbog toga što molekuli DNK nisu toliko „snažni“. Oni imaju polu-život od svega 521 godine i različiti klimatski uslovi mogu da doprinesu bržem raspadanju.

I, iako se misli da je najstariji DNK niz star pola miliona godina, ovo je ipak 65 miliona godina mlađe od vremena dinosaurusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: