Pozajmljivanje žena - običaj ili silovanje?

Nomadska plemena na severu Namibije tradiciju pozajmljivanja žena prijateljima neguju već generacijama, ali pitanje regulisanja te tradicije kako bi se sprečilo širenje virusa HIV-a izazvalo je žustre rasprave o pravima žena.

Izvor: B92

Petak, 28.03.2014.

09:42

Default images

"To je običaj koji stvara jedinstvo i prijateljstvo", tvrdi Kazeongere Tjeundo, predstavnik plemena Ovahimba. "To je silovanje, a ono je protivzakonito", odgovara mu Rosa Namises, predstavnica nevladine organizacije "Woman Solidarity Namibia".

Plemena Ovahimba i Ovazemba odolevaju modernom vremenu, žive mirnim seoskim životom, daleko od svega, u kolibama od sušene zemlje, a njihovi muškarci svoje žene razmenjuju među prijateljima. Ali ne radi se o seksu utroje: muškarac svoju suprugu pozajmi prijatelju i ceo dan ih ostavi na miru, daleko od njihove kolibe.

"Na vama je da odlučite hoćete li dopustiti svom najboljem prijatelju da spava sa vašom ženom", pojašnjava Tjeundo, potpredsednik Demokratskog saveza Turnhallea, opozicione stranke. Ali žene nemaju po tom pitanju nikakvo pravo glasa i moraju da spavaju s prijateljima svog muža ako on to naredi. Ta praksa ide naruku samo muškarcima", kaže Namises.

Sida je, inače, pokosila delove Namibije, zemlje od jedva dva miliona stanovnika, a broj odraslih obolelih od te bolesti prelazi 18 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: