Naučnici izmerili najtežu elementarnu česticu

U pitanju je prvi rezultat zajedničkog rada dva sudarača čestica – naučnici su utvrdili masu najteže elementarne čestice – top kvarka, piše Huffintgon Post.

Izvor: Huffington Post

Utorak, 25.03.2014.

14:50

Default images

Do ove mere zajednički su došli Veliki hadronski sudarač u CERN-u i Tevatron u Bataviji.

Četiri odvojena eksperimenta došla su do zajedničke vrednosti za top kvark koja iznosi 173.34 (+/- 0.76) gigaelektronvolti podeljenih brzinom svetlosti na kvadrat.

“Kombinovanje zajedničkih podataka kako bismo došli do precizne mase ovog kvarka je jaka indikacija njegove važnosti u razumevanju prirode. U pitanju je sjajan primer internacionalne kolaboracije u našem polju”, izjavio je Nik Lokjer, direktor Farmilaba u čijem sklopu se nalazi Tevatron.

Četiri eksperimenta ovih sudarača – ATLAS; CDF, CMS i DZERO, jedini su koji su posmatrali top kvarkove, koji imaju 10 0 puta veću masu od protona.

Nova masa čestice dozvoliće naučnicima da testiraju matematiku kvantnih veza kvarka na vrhu, Higsove čestice, čestice koja je detektovana 2012. godine i koja objašnjava kako su sve ostale čestice dobile svoju masu.

Fizičari sada mogu teoretski da istražuju kako masa ovog kvarka utiče na pretpostavke stabilnosti Higsovog polja (polje koje je povezano sa Higsovom česticom) kao i efekte na evoluciju univerzuma.

Pored toga, nova vrednost će dozvoliti naučnicima da testiraju sve nedoslednosti unutar Standardnog Modela fizike čestica i otkriju novu fiziku kako bi što bolje opisali prirodu univerzuma.

U ovo istraživanje bilo je uključeno 6.000 naučnika iz preko 60 zemalja, a ova četiri eksperimenta koristila su četiri različita metoda kako bi se izmerila masa kvarka i svaki od njih je ranije objavio svoje rezultate. Zajedničkom saradnjom, istraživači su bili u stanju da razumeju međusobne metode i nepoznanice, a timovi su bili u stanju da kombinuju merenja u jednu zajedničku vrednost.

Foto: Image courtesy of samarttiw / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: