Rusija i SAD su neprijatelji na Zemlji, a kako je u svemiru?

Dok SAD i Rusija razmenjuju sankcije na Zemlji, astronauti obe nacije izdigli su se iznad dnevno-političkih problema unutar svog utočišta koje se nalazi stotinama kilometara iznad naših glava, piše Phys.org.

Izvor: Phy.org

Nedelja, 23.03.2014.

17:17

Default images

Stručnjaci smatraju da političke i ekonomske tenzije koje se nagomilavaju između starih protivnika najverovatnije neće uznemiriti saradnju ove dve nacije u svemiru – u pitanju je potez koji bi bio štetan za obe strane.

Ne pričanje o politici je tabu unutar Međunarodne svemirske stanice, gde Amerikanci i Rusi dele zajedničke prostorije koje orbitiraju na visini od 400 kilometara iznad Zemlje.

„Možemo da pričam o čemu god hoćemo. S obzirom na sve što se ispod nas dešava, sasvim je normalno da astronauti unutar Međunarodne svemirske stanice pričaju o politici, ali na potpuno prijateljski način“, smatra penzionisani astronaut Liroj Čao koji je 6 meseci komandovao stanicom.

Američki astronauti Majk Hopkins je nakon povratka sa stanice početkom marta nakon šestomesečnog boravka na njoj izjavio da ruske astronaute smatra „bliskim prijateljima“ a zajedničku saradnju opisao je kao „vrlo jaku“.

Pored ličnih odnosa skovanih u svemiru, stručnjaci tvrde da dve vodeće nacije u saradnji u kojoj učestvuje 15 zemalja, moraju da se slažu zbog načina na koji je 100 milijardi dolara vredna stanica dizajnirana.

„Poput razvedenog para“

Američke i ruske sekcije na stanici poseduju sopstvene toalete i sisteme za klimu, ali brojne kompleksne operacije na stanici iziskuju njihovu saradnju.

Nasina kontrola misije predvodi ovaj poduhvat dok SAD plaćaju veliki deo operativnih troškova.

Hauard Mekkurdi, stručnjak za svemirsku politiku na Američkom univerzitetu, tvrdi da na stanici ipak nije sve idilično.

„Oni se ponašaju kao razvedeni par koji pokušava da živi u istoj kući. Možete to da podnesete, samo nije previše lako. Obe nacije su vlasnici kuće i obe nacije je vode“, smatra Hauard.

SAD plaćaju Rusiji za transport astronauta do svemirske stanice i to po ceni od 70 miliona dolara po sedištu i oslanjanje na svemirski brod Sojuz je ključni razlog zašto ne mogu da prekinu svemirske veze sa Rusijom.

„Rusija je uvek ta koja ima mogućnost da prekine saradnju, a to bi bila katastrofa. Postoji određena međuzavisnost koja pruža dobru motivaciju da se ljudi izoluju od dnevno-političkih dešavanja“, smatra Džon Logson, član Nasinog saveta.

Predstavnici Rusije, Japana, Kanade, Japana i Evrope živeli su na Međunarodnoj svemirskoj stanici u proteklih 13 godina, dok je nedavno njen životni vek produžen do 2024. godine, a veza između SAD i Rusije biće ponovo obnovljena 25. marta kada dva američka astronauta budu zauzela sedišta u svemirskm brodu Sojuz pored još dva ruska kosmonauta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: