Ovo je „najfascinantniji“ eksperiment u istoriji astronomije

Veliki sinoptički osmatrački teleskop (LSST) u Čileu „transformisaće naše viđenje univerzuma“, sudeći po astronomu Endrjuu Konoliju koji je ovaj eksperiment nazvao „najfascinantnijim u istoriji astronomije“, piše Business Insider.

Izvor: Businessinsider

Nedelja, 23.03.2014.

13:50

Default images

Ono što ovaj teleskop čini toliko revolucionarnim jeste njegova mogućnost da zabeleži više podataka od bilo koje druge tehnologije.

Sa najvećom digitalnom kamerom na svetu, teleskop – koji se nalazi na vrhu planine u Čileu, može da generiše 15 terabajta po noći. On ima mogućnost da registruje blede objekte i od njih napravi sliku do sada nezabeleženom brzinom.

To znači da će naučnici moći da vide trenutne promene u osvetljenosti ili položaju objekata na nebu.

Konoli je takođe napomenuo da bi za gledanje jedne fotografije ovog teleskopa bilo potrebno 1.500 televizijskih ekrana visoke rezolucije.

„Posmatranje svih tih malih promena na noćnom nebu potpuno će preokrenuti naše razumevanje svemira“, izjavio je Konoli.

Naučnici dobijene slike mogu da koriste kako bi pratili asteroide, uključujući tu i one koji mogu da udare u Zemlju ili su dragoceni zbog ruda.

Tokom narednih 10 godina naučnici očekuju da će detektovati milijarde objekata u univerzumu o kojima ne znamo ništa. Dobijeni podaci će takođi biti dostupni javnosti tako da svako ko je zainteresovan može da im pristupi.

Teleskop se još nalazi u fazi dizajniranja i razvoja, sudeći po zvaničnom internet sajtu a potpuno operativan bi trebalo da postane krajem decenije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: