Koliko mirisa može da registruje ljudski nos?

Odgovor naučnika na pitanje: „Koliko mirisa može da registruje ljudski nos?“, oduvek je glasio - svega 10.000. Međutim, zahvaljujući novoj studiji objavljenoj u žurnalu „Science“, novi odgovor glasi 1 trilion, piše Nature.

Izvor: Nature

Petak, 21.03.2014.

17:45

Default images

Istraživači su dugo pretpostavljali da je prvi broj, baziran na osnovnim testovima sprovođenim 20-ih godina prošlog veka, prilično daleko od istine, a nova studija je prva koja koristila moderne metode kako bi došla do svog odgovora.

Cifra od 1 triliona smatra se prosekom pošto pojedine osobe mogu da registruju „samo“ 80 miliona mirisa dok neke mogu da osete neverovatnih hiljadu triliona“, sudeći po istraživanjima naučnika.

„Deset hiljada je prilično patetična brojka koja je dovela do mišljenja da ljudi imaju prilično loše čulo mirisa“, izjavio je Lesli Vošal, molekularni neurobiolog sa Univertziteta Rokfeler.

Naučnici su za svoje testove koristili metodu sličnu onoj za proveravanje čula sluha tokom koje osobe moraju da naprave razliku između dva tona.

Oni su kombinovali 128 molekula mirisa kako bi stvorili kompozitne mirise različite kompleksnosti koje su potom testirali na učesnicima istraživanja.

Oni su dobili 3 epruvete. Dve su sadržale identičan miris dok je miris u trećoj bio nešto drugačiji.

Analiza rezultata bila je prilično kompleksna, ali nakon stotine testiranja na svakom subjektu, istraživači su došli do prosečne brojke od 1 triliona.

„Rad naučnika potvrđuje da je miris neverovato bogat, promenjiv i izuzetno raznovrsan medij. Baš zbog toga možemo da uronimo toliko duboko u aromu vina kada u čaši ima svega nekoliko mililitara tečnosti“, smatra jedan od naučnika koji je učestvovao u istraživanju.

Foto: Image courtesy of adamr / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: