Tajna rakije od kruške kaluđerke

Trudimo se da pića koja se od pamtiveka cede na našim prostorima ne izgube boj sa uljezima, kaže Miomir Đorđević, predsednik Udruženja "Srce Šumadije"

Izvor: Izvor: Gvozden Otaševiæ / Politika

Subota, 15.02.2014.

11:01

Default images

Aranđelovac – Ispred kafea "Kojekude" u središtu Aranđelovca pročitani su rezultati Desetih susreta vinara a zatim je, uoči podneva, orezan vinograd Živojina Vujanovića u Brezovcu i tu presečen kolač. Tako je Udruženje ljubitelja vinograda i voćnjaka "Srce Šumadije" obeležilo svoju krsnu slavu a sve je zaliveno na zajedničkom ručku, kako i priliči o danu Svetog Trifuna.

Za pobedničku čast i slavu nadmetalo se čak 155 uzoraka vina i rakije, ceđenih i pečenih širom Šumadije: 45 šljivovica, 11 lozovača, po sedam dunjevača i kruškovača, pet kajsijevača, po tri jabukovače, viljamovke i specijalne rakije, 29 crvenih, 24 bela i 18 ružičastih vina.

– Naše udruženje ima 55 članova i svi smo posvećeni proizvodnji vina i rakije na tradicionalni srpski način, i širenju vinske kulture. Čuvamo najbolje veštine praotaca u ovoj delatnosti i trudimo se da pića koja se od pamtiveka cede na našim prostorima ne izgube boj sa uljezima. Iako rakiju pečemo na stari način, u kazanima prevrtačima, danas će vam svaki naš član reći da u kacu idu samo zreli plodovi, da koristi potpuno čiste sudove, tokom fermentacije ne sme mušica da se pojavi u podrumu, a pečenjem se vadi samo srce rakije i stavlja u hrastovu burad na odležavanje – kaže za "Politiku" Miomir Đorđević, predsednik Udruženja "Srce Šumadije".

Đorđević drži riblji restoran "Krf" u Aranđelovcu i, kao većina ugostitelja u ovom kraju, sam proizvodi belo i crveno vino. Zatekli smo ga u razgovoru sa rakijašima, Zoranom Begovićem iz Venčana i Stojanom Tasićem iz Aranđelovca.

Tasić je, pomalo neočekivano, izbio u vrh naših proizvođača rakije jer je njegova prepečenica od šljiva, ocenjivanjem u čačanskom Institutu za voćarstvo, proglašena za najbolju na području Srbije i Republike Srpske za 2012. godinu. Rado priča o ovom poslu ali samo do jedne crte, jer ima neku svoju tajnu od koje se nikad ne razdvaja.

– Jesenas sam ispekao krušku kaluđerku, rakijom od nje napunio hrastovo bure od 110 litara i pošto je odležala samo 45 dana na ocenjivanju je dobila izvanredan rezultat od 18,17 bodova. Ručno sam obradio svaki plod, makazama sekao peteljke i odstranjivao cvet i deo oko njega. Ima tu još nešto, ali zar postoji majstor koji će vam odmah reći sve što zna – pita Tasić.

Iz "Krfa" smo prešli u vinariju "Grb", na putu ka Trešnjevici, koju drži inženjer Trajko Milićević. U prošlom veku živeo je u Orahovcu ali je 2000. godine morao da menja adresu pa je sa sinovima prešao ovde pod Bukulju, u Venčačko vinogorje. Sagradio je podrum u kojem može da preradi pet vagona grožđa i smesti 35.000 litara vina, a glavne kućne marke su rajnski i italijanski rizling i vranac. Još tuguje za vinogradom od 40 ari u zavičajnoj Metohiji, ali veli:

– Ako bude sreće, podići ću novi, ovde, sa visokokvalitetnim sortama merlo i kaberne sovinjon.

Oni rezultati koji su čitani u Aranđelovcu juče pre podne, uz kuvano vino, glase ovako: u belim vinima pobedila je "Vinarija Rogan" iz Lipovca kod Topole, ispred dva uzorka "Manufakture Spasić" iz Novog Slankamena, a u crvenim Jovica Tomić iz Aranđelovca ispred uzorka "Vulićević – Vilotijević" iz Aranđelovca i Milovana Milojevića iz Zeoka kod Lazarevca. Najbolji roze ima Goran Jovanović iz Šatornje drugi je njegov sused Goran Savić, treći Nebojša Dimitrijević iz Božurnje.

Kod rakija, čak šest šljivovica zaslužilo je veliku zlatnu medalju. Prvi je Dragan Šević ("Srpska tradicija") iz Blaznave kod Topole sa rakijom iz 1993. godine, a slede Nenad Popović iz Aranđelovca sa rakijom iz 1996, Stojan Tasić sa rakijom iz 2006, Bojan Marićević takođe iz Aranđelovca sa rakijom iz 2007. i Zoran Begović čija je rakija prepečena 2001. godine, a šesti zlatni je Popović sa svojim drugim uzorkom. Najbolju prepečenicu od dunja na takmičenje je doneo Aleksandar Nenadović iz Bukovika, kajsijevaču Stojan Tasić, jabukovaču Nenad Ivanov iz Aranđelovca, pobednička viljamovka je iz kuće "Monogram krušik" iz Modriče u Republici Srpskoj, a loza iz podruma Jovana Stojanovića iz Orašca.

To je, eto zapis sa jučerašnje slave proizvođača kapljice u Aranđelovcu i Šumadiji. Mada Stojan Tasić, blagorodan po prirodi, kad popije prvu zna da kaže: "Za dobrog čoveka, svakog dana je pomalo praznik".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: