Kako NASA planira da uhvati asteroid

Nakon što je neobičan plan koji je predstavila NASA dobio odobrenje predsednika Amerike Baraka Obame, ta agencija objavila je kompletnu animaciju ovog projekta. Pogledajte kako planiraju da uhvate manji asteroid i odvuku ga do orbite pored Meseca.

Izvor: B92

Petak, 12.04.2013.

13:00

Default images

Projekat bi počeo hvatanjem manjeg asteroida sa kog bi astronauti u budućnosti trebalo da kreću na misije na Marsu. NASA očekuje da bi prvi astronauti mogli da posete taj asteroid već 2021. godine.

Obama je odobrio budžet od 17.7 milijardi dolara za 2014. godinu, a navedeni projekat predviđen je tim proračunom.

Još 2010. godine Obama je predložio da uz Međunarodnu svemirsku stanicu NASA pokrene i misiju slanja čoveka na asteroid do 2025. godine.

NASA od tada radi na razvoju rakete sposobne da podigne veliki teret u svemir, kao i kapsule koja bi mogla da povede astronaute na znatno duža putovanja.

Svemirska agencija prvo treba da uhvati asteriod prečnika 7 do 10 metara koji bi potom odvukla do Zemlje kako bi ga postavila u stabilnu orbitu oko Meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: