Ne gledajte ovaj film (ako volite meso)

Isečak iz filma “Samsara” Rona Frika, reditelja višestruko nagrađivanog filma “Baraka”, prikazaće vam upravo kroz šta sve prođe jedna životinja dok ne završi kao hrana. Ako imate slabiji želudac, preskočite video.

Izvor: M. Pejiæ, 24sata.rs

Četvrtak, 07.03.2013.

09:54

Default images

Samsara je inače indijski filozofski termin kojim se označava večni tok rađanja, umiranja, te ponovnog rađanja, u hinduizmu, budizmu, đainizmu, sikizmu i drugim tradicijama, kao posledica dela, a cilj je osloboditi se iz začaranog kruga.

Ovaj termin reditelju je poslužio kao polazna tačka i “neuhvatljiva struja interkonekcije koja prolazi kroz naše živote”. Film je sniman skoro pet godina i u 25 zemalja sveta - od Brazila, preko Francuske, Mjanmara, Kine, pa sve do dalekog Japana. Neće vas oduševiti replike u filmu budući da je sniman bez reči, ali u čudu (ili šoku) će vas ostaviti neverovatni prizori katastrofa, industrijalizacije, spiritualizma, vere, prirode... U pitanju nije standardni dokumentarac, niti putopis, već reditelji žele da perfektnim slikama upotpunjenim odgovrajućom muzikom povežu drevno i moderno. Kroz moćne slike, film osvetljava vezu između čovečanstva i ostatka prirode i pokazuje kako naš životni ciklus odražava ritam planete.

Pogledajte na koji način hiljade pilića strada uz pomoć samo jedne mašine, kako se živi pakuju u gajbice, kako mašine muzu krave, ili na koji način se “pakuju” svinje dok doje prasiće, a potom kako sve to stiže do krajnjih potoršača (nas) u markete ili restorane brze hrane.

Ovde je odgovor. I ne samo to - videćete i kako uz pomoć plastičnih hirurga ono što je stiglo do naših trbuha sada nestaje. Tu se ciklus, pretpostavljamo, zatvara. Prijatno! Ovaj isečak samo je segment filma koji obrađuje mnogo dublju temu, a pogledajte u trejleru šta još možete videti u “Samsari”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: