Mars: "Ako je bilo života, ima ga i sada"

Marsovci su verovatno postojali, i moguće je da su i danas prisutni na Crvenoj planeti – ali ne u formi koju bi ljudi mogli da prepoznaju, izjavili su naučnici iz Velike Britanije.

Izvor: Daily Mail

Ponedeljak, 21.01.2013.

17:13

Default images

Oni veruju da je otkrivanje minerala ispod površine Marsa „najjači dokaz do sada“ koji ide u prilog postojanju života na ovoj planeti.

Međutim, u pitanju nisu mala zelena stvorenja, već prosti mikroorganizmi, piše Daily Mail.

Istraživanje koje je sproveo Prirodnjački muzej sa Univerzitetom u Aberdinu, otkrilo je da su svi sastojci potrebni za nastanak života prisutni ispod površine Marsa i to tokom celog njegovog postojanja.

Kada se meteoriti sudare sa Marsom, oni deluju kao prirodne sonde i izbacuju komade stena koje su se nalazile duboko ispod kore na površinu.

Istražujući podatke koje je sakupila NASA, naučnici su analizirali stene i oktrili da one sadrže glinu i minerale koji su promenjeni delovanjem vode.

Skoro polovina života na Zemlji su prosti mikroorganizmi koji žive u njenoj unutrašnjosti a naučnici tvrde da je moguće da je isto tako i na Marsu.

Doktor Jozef Mičalski, vođa studije izjavio je da su svi sastojci za stvaranje života tu, ali su u postojećim uslovima mali jednoćelijski organizmi bili jedini koji su mogli da opstanu.

„Mislim da bi me više iznenadilo da otkrijemo da na Marsu nikada nije bilo života nego da jednoga dana otkrijemo da je nekada postojao. A ako je život nekada postojao, postoji velika šansa da postoji i danas“, dodao je Mičalski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: