Avganistan: Nožem do ideala lepote

Iako veći deo života provode pod burkom, brojne Avganistanke osećaju pritisak da slede ideale ženske lepote i podvrgavaju se plastičnoj hirurgiji na nekolicini klinika u Kabulu - uprkos tome što se kozmetička hirurgija smatra grehom u ovoj veoma konzervativnoj islamskoj zemlji.

Izvor: B92

Nedelja, 09.12.2012.

12:57

Default images

Policajka Šaida (18) uštedela je dvomesečnu platu da bi operisala nos na klinici doktora Aminulaha Hamkara. To je jedna od svega nekoliko klinika na kojima se sprovode operacije iz oblasti plastične hirurgije, a njihove cena za mnoge Avganistance je veoma visoka, ali ipak dostižna.

"Moja porodica se molila da mi se želje ostvare, a sada su presrećni zog mene. Kad god me vide pitaju me da li sam sada srećna, a ja im kažem da jesam, pošto mi je bio san da se operišem i izgledam kao normalna osoba, sa većim i širim nosem", kaže Šaida. Kao i mnogi, ona sada želi da izgleda još bolje i već ponovo štedi za sledeću intervenciju.

Hamkarova klinika ima oko 100 pacijenata godišnje i jedva uspe da zadovolji toliku potražnju za "novim licem", pošto dva hirurga na toj klinici izvrše oko dve kozmetičke operacije nedeljno, pored redovnih intervencija plastične hirurgije u medicinske ili rekonstruktivne svrhe.
Foto: Tanjug (printscreen)
Pre nekoliko godina, takvim operacijama su uglavnom lečene ratne rane ili otklanjani ožiljci nastali kao posledica porodičnog nasilja i pokušaja samospaljivanja na koje su se žene odlučivale, očajne u teškim vremenima u društvu pod dominacijom muškaraca.

Danas, sve više ljudi jednostavno želi da lepše izgleda.

Najpopularnija je intervencija koja obezbeđuje veći, širi i "savršeniji" nos, ali se traži i zatezanje lica, podizanje grudi i smanjivanje želuca, prenosi AFP.

Doktor Aminulah Hamkar, koju upravlja jednom od samo nekoliko klinika plastične hirurgije u Avganistanu, smatra da je to dobar znak, jer to pokazuje da su ljudi, barem u prestonici, prevazišli traume od talibanskog nasilja i sada se okreću idejama koje su rezervisane za mirna vremena.
Foto: Tanjug (printscreen)
Većinu klijenata čine pripadnici manjinske zajednice Hazara, koji smatraju da njihove istočnjačke, mongolske crte lica, sa bademastim očima i ravnim, malim nosevima, nisu u skladu sa klasičnim idealom ženske lepote.

Najjeftinija operacija nosa, uz lokalnu anesteziju i umetanjem hrskavice iz rebra umesto silikona u cilju smanjenja troškova, košta oko 300 dolara, što je više od mesečne plate mnogih Avganistanaca.

Izložene trendovima u Iranu, Dubaiju i evropskim zemljama, Avganistanke su ipak spremne da plate za intervenciju u čisto kozmetičke svrhe. Uz to, srednja klasa u toj zemlji se uvećava pošto su se, posle pada talibanskog režima pre 11 godina, tamo slile milijarde dolara pomoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: