NASA: Tajna koju vam (ne) smemo reći

Naučnici u NASA-i ovih dana nalaze se na velikim mukama - na pragu su važnog otkrića o kojem još uvek ne mogu da obaveste javnost.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2012.

11:05

Default images

Da li ste čuli za minijaturnu hemijsku laboratoriju po imenu SAM? Reč je laboratoriji koja uz NASA-in rover “Kjuriositi” krstari Marsom.

Uzmite komad zemlje sa Marsa i SAM će do detalja da objasni o kakvom je tlu reč. Ovih dana SAM u NASA-u šalje neverovatne podatke, tvrde američki istraživači, pa bi trebalo da zapamtite ime ove mini laboratorije jer će kroz nekoliko dana ona ući u istoriju.

“Ovo je podatak koji će se naći u istorijskim knjigama”, tvrdi Džon Grocinger, glavni NASA-in istraživač u misiji ispitivanja Marsa uz pomoć rovera “Kjuriosti”. U razgovoru za “National Public Radio” Grocinger objašnjava da su na pragu epohalnog otkrića, ali zbog predostrožnosti još ne žele da objave o čemu je reč.

“SAM nam šalje podatke dok sada sedimo ovde i razgovaramo, i oni su sve interesantniji”, bilo je sve što je otkrio Grocinger.

Prema njegovim rečima, glavni razlog je sigurnost, jer su se načnici u ovoj misiji već nekoliko puta opekli želeći prvi da objave nove informacije sa crvene planete. Jedan od tih slučajeva bio je ispitivanje uzorka metana na Marsu, na koji je SAM naišao, a koji bi ukazao na prisustvo nama sličnih živih organizama.

“Znali smo od početka da je moguće da je letelica malu količinu metana donela sa Floride. Zato smo želei da ponovimo istraživanje sa drugim uzrokom”, kazao je Grocinger. Međutim, sledeće ispitivanje pokazalo je da od metana ipak nema ni traga.

Sledećih nekoliko sedmica odigraće ključnu ulogu jer se u NASA-i vrše svakodnevna istraživanja koja bi potvrdila ono što naučnici jedva čekaju da nam saopšte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

144 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: