Dekupaž – unosi boje u vaš život

Dosadile su vam jednobojne činije za voće i obični stočići? Želite da vaše šoljice za kafu budu ukrašene cvetnim motivima, a da vaš nameštaj odiše retro stilom? Predstavljamo vam svetski popularnu tehniku ukrašavanja - dekupaž.

Izvor: Anðela Krstonijeviæ

Subota, 27.10.2012.

15:02

Default images

Dekupaž je zanatska tehnika koja se sastoji iz uklapanja papirnih motiva i njihovom raspoređivanju, u zavisnosti od kompozicije, i lepljenju na predmet.

Predmeti se najčešće ukrašavaju motivima sa papirnih salveta, ali neretko se koriste i razne slike ili krasnopisni slogani iz magazina, dnevnih novina, starih pisama, fotografija, grafika, pa čak i biljaka.

Uz dodatak mašte možete ukrasiti neki stari deo nameštaja, kutiju za nakit, šolju za kafu, vazu, lampu ili činiju i tako ih učiniti novim i autentičnim.

Na početku procesa dekupaže na osnovu se premazuju željene boje, koje će činiti podlogu za lepljenje raznobojnih motiva. One su najčešće od akrilata i uz pomoć različitih četkica za nanošenje mogu se stvarati reljefne ili glatke podloge. Nakon njihovog sušenja dobija se odgovarajuća površina za kretivnost dekupažiste.
Ova tehnika ukrašavanja zahteva strpljenje i volju, ali i različite vrsta lepkova na bazi vode.

„U zavisnosti od vrste materijala koristimo i različitu vrstu lepka. Ako koristimo salvete potrebni su nam lepkovi koji su namenjeni za lepljenje salveta, a ako koristimo pirinčani papir ili papir za dekupaž onda koristimo lepkove za dekupaž, odnosno za pirinčani papir. Korišćenjem jačih lepkova za salvete, one se cepaju ili gube boju“, kaže Tamara Vučenović, dekupažista i članica Svetskog udruženja dekupažista.

Kao završni sloj koriste se vodootporni lakovi kako bi se sačuvalo kreativno ukrašavanje i učinilo sjanijim. Postoje akrilni i lakovi na bazi smole, mat ili sjajni i razne druge varijante lakova za dekupaž.

Vučenović smatra da je u procesu dekupaže najosnovnije da je lak kvalitetan i da odgovara teksturi i nameni predmeta. Ako se dekupažira stakleno posuđe, koriste se solventni lakovi, koji su vodootporni, dok se akrilni lak ili vosak za nameštaj koriste za ukrasne drvene predmete ili nameštaj.

U cilju postizanja efekta “skupocenosti predmeta” koristi se čitav niz različitih materijala. Pozlate, platine i drugi materijali čine motive na predmetu još izraženijim i upečatljivijim. Lakovi za ispucavanje daju efekat širih i užih pukotina na površini predmeta.
Ovi materijali dominiraju u Shabby chicu (ofucani šik) - popularnom tehnikom koja se može kombinovati sa dekupažom.

“Dekupaž je zanat koji se uči, to je tehnika koja se uvek nadograđuje i ona zavisi od mašte. Ovu tehniku ukrašavanja ne možemo zvati umetnošću. Dekupažisti se nikada ne zovu umetnicima, već su to ljudi koji su kreativni i koji su voljni da podele svoju kreativnost drugima“, kaže Tamara Vučenović, dekupažista. Vremenom svaki predmet dobija svoju umetničku vrednost, pa tako ovaj zanat, u nekom trenutku prerasta u umetnost.

Iako nije popularna, umetnost upotreba i divljenje dekupaž tehnici ukrašavanja, delimično se vraća. Danas ovaj vid zanatstva nastavlja priču u radionicama širom sveta, a njegovi ljubitelji dobijaju priliku da okolinu oboje svojom maštom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: