"50 nijansi", ali nijedna za muža

Možda biste pomislili da je brak sa ženom koja je napisala SM trilogiju „50 nijansi” prepun egzotičnih putovanja, ljubomornih obožavalaca i mnoštva erotskih igračaka. Međutim, prema rečima Nila Leonarda, koji je preko 20 godina suprug autorke E. L. Džejms (pravog imena Erika Leonard), životni stil ovog bračnog para nema mnogo zajedničkih tačaka sa knjigom.

Izvor: B92

Sreda, 12.09.2012.

14:47

Default images

„Mi smo sasvim obična porodica, koliko je to moguće”, kaže Leonard, scenarista i romanopisac. Njihova dva sina tinejdžera ipak moraju da se nose sa posledicama popularnosti mamine seksi trilogije. „Znaju da vode računa o sebi i ne dopuštaju da ih bilo ko zadirkuje zbog toga, kaže Leonard. „Ljudi to čine, ali njih dvojica su ponosna na mamu i sve što je uradila”.

Suprug je u romanu prepoznao neke detalje iz Erikine ličnosti. „’Video’ sam svoju ženu u emailovima koje su razmenjivali Kristijan i Anastazija”, kaže Nil. „Tada je izašla na videlo zadivljujuća sposobnost moje supruge da flertuje u elektronskim pismima”.

A da li voli crvenu boju, da li sakuplja sličice Bogorodice sa detetom i da li komentariše međunožje drugih muškaraca? Leonard nije hteo da kaže.

On nije bio njen urednik, premda je „lektorisao" sve tri knjige. „Svake nedelje je pisala po jedno poglavlje i ja bih proveravo gramatičke i slovne greške i povremeno nagoveštavao ubacivanje finesa, ako mi nešto ne bi bilo jasno.

Jednom mesečno smo prelazili sav materijal i nekako smo uspeli da se ne poubijamo. Samo smo se jednom posvađali. Morao sam da negde odem i nisam pročitao poglavlje do kraja a ona ga je ipak odštampala, sa sve zarezima na pogrešnim mestima. Na svu sreću, niko nije primetio.

Kad god bi naišla na problem u priči, rekla bi mi gde je ‘zapelo’ i ja bih našao jednostavno, jasno i elegantno rešenje koje je bilo krajnje pogrešno da bi ona brže-bolje smislila svoju verziju.

Bilo bi lepo zamišljati da tradimo za istim stolom, ali u našem slučaju bolje da se držimo van domašaja saksija. Svako radi u svojoj sobi i srećemo se u kuhinji na ručku ili kafi.

Nikada ne bismo mogli da pišemo u paru jer su nam pristupi sasvim drugačiji”.

Iako mu se dopada suprugin stil i pripovedačke sposobnosti, Leonard kaže da on nije baš ciljna grupa romana „50 nijansi”.

„Namenjeni su ženama i imaju uspeh kod žena. Ne i kod svih muškaraca”.

Možda će se muškarcima više dopasti Nilova knjiga. Leonardov prvi krimi roman, „Crusher”, uskoro će izaći iz štampe. To je priča o 17-godišnjem Finu Magvajeru koji traga za ubicom svog oca.

„Pišete o onome u šta verujete, što vas uzbuđuje, šta vas čini strastvenim”, kaže Nil. „Svaki pisac koji tako postavi stvari ne može da pogreši”.

On otkriva da nije ljubomoran na suprugin uspeh i svakako nije ljubomoran na njenog fiktivnog muškarca iz snova. „On je duboko oštećen lik. Drago mi je što nisam Kristrijan Grej jer je taj momak u velikim problemima”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: