CERN: Šta nakon Božje čestice?

Nakon što su otkrili najmanju česticu koja je ikada postojala, naučnici sada razmišljaju o još većem projektu – novom i većem kolajderu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.09.2012.

18:37

Default images

Tim koji je uhvatio Higsov bozon ovog leta sada gleda u budućnost, u kojoj bi želeli da vide poptuno novi akcelerator čiji će obim biti 80 kilometara - što je tri puta veće u odnosu na dosadašnji koji se nalazi ispod Ženeve.

Kolajder bi bio korišćen za rešavanje brojnih misterija univerzuma, poput načina na koji gravitacija funckioniše na molekularnom nivou pošto i dalje nije jasno kako ona može da funkcioniše i na nivou čestica ali i na nivou planeta, zvezda i celih solarnih sistema.

Novi kolajder neće biti izgrađen sve do 2025. godine, ali tim je već počeo da razmišlja unapred, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da je od predloga za prvi kolajder, pa sve do njegovog završetka 2008. godine, prošlo 25 godina.

Ovo je samo jedna od mogućnosti o kojima razmišljaju naučnici pošto je stari kolajder ispunio svoju svrhu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: