Gde se nalaze najružnije zgrade na svetu?

Britanski list "Telegraf" objavio je listu najružnijih zgrada na svetu među kojima su se našle Narodna biblioteka u Prištini, sedište kompanije "Aldar" u Abu Dabiju i ambasada Rusije na Kubi.

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2012.

17:30

Default images

Zgrada Verizon u Njujork sitiju takođe se našla na listi najružnijih. Ova nakrivljena zgrada poznata i pod imenom "375 Pearl" otvorena je 1975. godine.

Sedište "Aldara" prvi je oblakoder kružnog oblika na svetu. Otvoren je 2010. i oblika je novčića što ga, prema mišljenju lista, čini jednom od najružnijih zgrada na svetu.

Observatorski toranj za londonske Olimpijske igre, delo Aniša Kapura, koji će biti otvoren kasnije ove godine, takođe se našao na listi, pored zgrade u obliku korpe koju je u Njuarku 1997. sagradila porodica koja se generacijama bavi izradom pletenih korpi.

Mesto na spisku najružnijih zauzeo je i toranj Žižkov u Pragu ukrašen bebama koje puze.

Apartmani Ponte Siti u Johanesburgu su najviši stambeni neboder u Africi, a sa svojih 54 sprata, zgrada iz 1975. izgleda kao ogroman valjak i po listu Telegraph to je dovoljan razlog da se nađe na spisku najružnijih zgrada.

Na listi su se našle i zgrada Beloruske narodne biblioteke u Minsku, kao i biblioteka u Prištini, inspirisana saćem, koja je delo hrvatskog arhitekte Andrije Mutnjakovića i koja je otvorena 1982. godine.

Na listi je i hotel "Lisabon" u Makau, delo arhitekata iz Hong Konga koji je otvoren 2007. Slovački radio smešten u obrnutoj piramidi koja je delo Štefana Svetka, Štefana Đurkoviča i Barnabaša Kislinga.

Tu je i Metropoliten katedrala Isusa Hrista u Liverpulu, ruska ambasada u Havani, sedište britanske obaveštajne službe MI6 u Londonu, toranj Velaska u Milanu, zgrada Slon u Bangkoku, zgrada Mirador u Madridu, Trg Federacije u Melburnu.

Na listi najružnijih je i zgrada Fang Juan u Šenjangu u Kini na kojoj je arhitelta Ci Li kombinovao oblik kineskog novčića sa kvadratnom osnovom. Tu je i hotel Rijugjong u Pjongjangu visok 105 spratova koji još nije otvoren iako je izgradnja počela još 1987.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: