Asma al-Asad: Marija Antoaneta 21. veka

Masakri, emailovi i moderna Marija Antoaneta: Privatne poruke koje otkrivaju kako je Asma al-Assad kupovala trice i kučine u robnoj kući Harrods dok je njen suprug masakrirao hiljade sugrađana

Izvor: B92

Subota, 17.03.2012.

21:27

Default images

Među gomilom emailova sirijskog predsednika Bašara Asada i njegove supruge Alme, razotkrivenih 15.3, ima detalja koji izazivaju mučninu: očajnička potraga za DVD-jem o Hariju Poteru, sekiracija oko kupovine novog seta za čokoladni fondu i razmenjivanje opisa dizajnerskih cipela sa kristalima od 4.000 funti sa drugaricama.

Čak je i ton u pismima jezivo bezbrižan, kao da se u tom trenutku u Siriji nije širom zemlje dešavao pokolj, silovanja i mučenja onih koji su ustali protiv režima.

„Ne razumem se u fini nakit”, pisala je Asma al-Asad, predsednikova 36-godišnja žena rođena u Britaniji svojoj rođaci dok je čekala isporuku ogrlice od zlata, oniksa i dijamanata koja je specijalno za nju urađena u Parizu. „Poljupci za oboje i, ne brinite, dobro smo”.

17. juna 2011. Asmine misli su bile obuzete vazom od 2.650 funti koju je želela. „Molim vas proverite da li ju je mogue naručiti u Harrodsu - sad je tamo rasprodaja”, pisala je svom prijatelju u Londonu.   

Druge narudžbenice otkrivaju da je Asma u julu naručila svećnjake, stolove i lustere u vrednosti od 10.000 funti, koji su joj iz Pariza poslati preko Dubaija.

A u novembru 2011 - dok se na ulicama Sirije vodio oružani obračun - Asma je tražila do svog dilera umetninama u Londonu neka dela po ceni od 5.000 do 50.000 funti.

U januaru ove godine bila je sve samo ne srećna kad je otpakovala par noćnh stočića koji su stigli iz Čelsija, žaleći se da imaju „različite premaze i različite boje fijoka”.

Elektronski dokumenti su otkriveni na prvu godišnjicu ustanka u Siriji, a navodno ih je presreo Vrhovni savet Revolucionarne grupe. Emailove je 15.3. objavio Guardian, priznavši da je nemoguće otkriti da li su poruke autentične.

Ali, šteta je već napravljena.

Ova briljantna žena - bivša bankarka koja govori četiri jezika i smatrana je sirijskom verzijom princeze Dajane - predstavljena je u mnogo gorem svetlu: kao Marija Antoaneta Bliskog Istoka.

Posle čitanja mejlova ona ostavlja utisak plitkoumne naivke, fokusirane na internet kupovinu umesto na užase koje proživljava njen narod.

Što je još šokantnije, njena porodica potiče iz Homsa, grada koji je centar ustanka i koji je režim njenog supruga brutalno napao.

Saznali smo i da Bašar Asad (46) voli kantri muziku i New Order. U jednom neobičnom mejlu - kucanom dok je konflikt ulazio u novu fazu sa masakrima u Homsu - predsednik je poslao supruzi tekst jedne kantri pesme Blejka Šeltona (I’ve been a walking heartache  /  I’ve made a mess of me  / The person that I’ve been lately  /Ain’t who I wanna be).

Sirijska državna televizija izjavila je da su mejlovi falsifikati, ali ništa drugo se od nje i nije očekivalo. Ali ako se ispostavi da su ih zaista pisali Asadovi, poruka će biti poražavajuća za mnoge.

Oni naročito ruše brižljivo građen imidž Asadove supruge kao možda i najsofisticiranije žene u svetu politike, moderne majke troje dece koja je posvećena svom humnitarnom radu, istovremeno odlučna da modernizuje Siriju.

Paris Match ju je nazivao „elementom svetla u zemlji punoj senki”, a čak i nakon ustanka, Vogue ju je hvalisao kao „ružu u pustinji”, u jednom od najulizičkijih članaka ikad objavljenih u ovom listu.

I dok pobunjenici koji zahtevaju najosnovnija ljudska prava bivaju pretučeni na smrt, Asma je citirana kako priča o svojoj „široko demokratičnoj” porodici. „Svi se mi pitamo za ovu zemlju; ona će biti onakva kakvu je sami napravimo”, rekla je bez traga ironije.

Njena poza je obmanula političare i slavne ličnosti. Kada su francuskog predsednika Nikolu Sarkozija upozorili da je Bašar Asad užasan tiranin, one je odgovorio „sa tako modernom suprugom, on ne može biti načisto loš”.

U međuvremenu Asma se šalila o navodnom manjku telohranitelja sa Bredom Pitom kad je on došao u posetu Siriji sa Andželinom Džoli, dok je poznati apostol ljudskih prava Sting rado pozirao u društvu predsednika i njegove supruge.

Asma je sada razoktrivena: ona je samo glamurozna fasada zlobnog, gnusnog režima.

„Polagali smo u nju dosta vere da će moći da reformiše sistem”, kaže Endru Tejbler, američki pisac koji je skoro deceniju živeo u Siriji i radio za jednu od Asminih dobrotvornih organizacija. „Ali ona je koristila moćnike sa zapada da ih pridobije za sebe”.

Kao i mnogi drugi, i Tejbler je pao na Asmin pristupačan šarm i prividnu iskrenost. „NIje teško voleti je - ona je veoma ljupka osoba”, kaže. „Problem je što je udata za Bašara, vođu tog užasnog, korumpiranog sistema koji ju je 'uzeo za taoca'”.

Kćerka karidologa i žene diplomate, Asma je odrasla u predgrađu Londona. Iako je muslimanka, išla je u školu Engleske crkve, gde su je drugari zvali Ema.

Nakon studija informatike i francuske književnosti na Kraljevskom koledžu u Londonu, devedesetih je radila kao bankarka u JP Morganu i počela tajno da se viđa sa Bašarom, bivšim oftamologom štreberom koji je pripreman da nasledi svog despotskog oca u Siriji.

„Kako samo mogla da kažem - zabavljam se sa predsednikovim sinom? To jednostavno ne pričate'”, kazala je ona u jednom intervjuu. „On je onda postao predsednik a ja sam se trudila da se držim podalje od očiju javnosti”.

Kada je Bašar došao na vlast 2000. javila se nada da će osloboditi zemlju stega mračne mreže bezbednosnih snaga. I dok je on najavljivao velike reforme, njegova vestrenizovana supruga se bacila u dobrotvorni rad.

Ali bila je to fatamorgana, jer se zapravo malo stvarnih promena desilo. Zemlja je ostala korumpirana kao i dotad, a jedna insajder je Asmine humanitarne napore uporedio sa onim Gadafijeve miljenice, Ajše u Libiji - to je bio paravan za nagrađivanje pristalica režima.

Tejbler veruje da je Asma - za koju kaže da je veoma pametna - imala dobru nameru, ali da je bila usisana u sistem.

„Možda je uhvaćena u zamku”, kaže Tejbler. „Ali, na kraju dana, život se svodi na izbore i vaš karakter je oblikovan tim izborima”.

Nakon ustanka su počele da kolaju glasine da je Asma pobegla iz zemlje. Međutim, ona se u januaru pojavila u javnosti (što inače retko radi), na mitingu gde je govorio njen suprug, a prošlog meseca je poslala mejl magazinu The Times tvrdeći kako je zauzeta humanitarnim radom i zbrinjavanjem porodica pogođenih nasiljem.

Očigledno je odlučila da ostane uz supruga, uprkos njegovim akcijama koje guraju zemlju u građansko-verski rat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: