Uskoro stiže veštačko meso

Prototip hamburgera uzgojenog iz matičnih ćelija izgledaće i imaće ukus kao i svaki drugi, rekao je tvorac veštačkog hamburgera na konferenciji za novinare, britanski naučnik Mark Post.

Izvor: 24sata.hr, B92

Ponedeljak, 20.02.2012.

13:01

Default images

Post je šest godina pokušavao da pretvori matične ćelije u meso, a prvi pokušaji su uključivali burgere od mišjih matičnih ćelija. Osim hamburgera, proizveo je i lignje , svinjetinu i na samom kraju i govedinu, prenosi Daily Mail.

Cena izrade hamburgera od veštačkog mesa iznosi neverovatnih 265.000 eura, a meso se proizvodi u četiri odvojena postupka.

Prvo se matične ćelije uzimaju iz mišića krave. Potom se inkubiraju u hranjivu supu, izgledom sličnu nedovoljno kuvanom jajetu. Ta se smesa suši, rasteže i reže na trake, a na samom kraju se meša s masnoćom kao i drugo mleveno meso kako bi nastao burger.

“Ovakav postupak proizvodnje mesa još uvek je previše dugotrajan, a u interesu nam je da ga smanjimo na manje od šest nedelja od uzimanja matičnih ćelija do samog jedenja mesa - rekao je profesor Mark Post, koji je već proizveo burger, ali će njegovu finalnu verziju javnosti predstaviti u oktobru ove godine.

On je uveren kako je stvaranje mesa od matičnih ćelija ekološka i moralna alternativa koja će koristiti čovečanstvu, a veštačko meso se može napraviti ekstra zdravim dodavanjem raznih nutrijenata u njega.

Ipak, zbog činjenice da je izvor veštačkog mesa ipak životinjski, vegetarijanci su već izrazili svoje protivljenje iskorišćavanju životinja. S time se ne slaže i profesor Filip Torton s Livestock Instituta za istraživanja u Edinburgu.

“Mogli bismo smanjiti broj životinja na svetu koje se uzgajaju samo za klanje, a njihovom redukcijom bi se smanjila i proizvodnja brojnih štetnih gasova”, smatra Torton.

Torton veruje da bi se ljudi brzo prilagodili i jeli veštačko meso ukoliko bude dostupno po normalnoj ceni.

“Ovo je samo koncept kojim želimo da pokažemo ljudima da je moguće stvoriti veštačko meso: burgere, kobasice, bifteke. Sve ovo će sukoro postati realnost. Postoje ugrožene životinje čije meso ćemo vremenom uspeti da stvorimo što će ih spasiti od ubijanja i istrebljenja”, zaključuje Mark Post.

Postovim procesom od jedne jedine matične ćelije biće moguće stvoriti milione hamburgera zahvaljujući njihovoj sposobnosti da rastu i razmnožavaju se.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: