Pelikani pored Beograda

Čak dve vrste pelikana, u Srbiji veoma retke ptice, mogu se ovih dana videti na ribnjaku Baranda nedaleko od Beograda.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2007.

10:00

Default images

Kudravi nesit (Pelecanus crispus) i ružičasti nesit (Pelecanus onocrotalus) su se u XIX veku još gnezdili u našim krajevima, ali su kao gnezadrice izumrle tokom melioracije i pretvaranja močvara u poljoprivredno zemljište krajem XIX i početkom XX veka.

Ipak, po jedna mlada ptica obe vrste zadržava se ovih dana na ribnjaku, čineći ga, prema navodima Lige za ornitološku akciju najboljim mestom za eko-tirizam u užoj okolini Beograda. Ove ptice se, inače, sreću u istočnom Mediteranu, a odsustvuju iz zapadne Evrope, odakle stiže najviše posmatrača ptica.

Eko-turizam predstavlja značajnu šansu za zaštitu ptica. Njime se podstiče razvoj regiona, a staništa ptica stiču ekonomsku vrednost kao alternativu poljoprivredi ili urbanizaciji.

Po velikom broju zabeleženih vrsta ptica izdvajaju se većinom tropske zemlje: Kolumbija, Brazil, Peru, Ekvador i Indonezija (svaka sa više od 1500 vrsta); a za njima slede Bolivija, Venecuela, Kina, Indija, Meksiko, DR Kongo, Tanzanija, Kenija, Uganda i Argentina (svaka sa više od 1000 vrsta). No, nije samo broj ptica ono što odlučuje o turističkoj privlačnosti neke zemlje u očima posmatrača ptica. Npr, iako najmanja afrička država, Gambija, ima upola manje vrsta od najveće, DR Konga, političkom stabilnošću, povoljnim paket aranžmanima i dobrim lokalnim vodičima privlači veoma veliki broj ptičara. Kongo, na drugoj strani, posećuju samo avanturisti kojima ne smeta da se nađu usred građanskog rata.

A gde se Srbija nalazi na ornitološkoj mapi sveta? Očuvana priroda naše zemlje i njenih 360 vrsta ptica bile su dovoljne da se nađemo među 10 najboljih bird watching destinacija izvan već dobro utabanih staza, a u izboru britanskog časopisa „Birdwatch“, te da među brojnim egzotičnim odredištima Afrike ili Južne Amerike budemo jedina evropska zemlja – ili jedina od 10 najboljih koja je dostupna gotovo svakom zapadnom ptičaru, navodi Liga za ornitološku akciju.

Dragan Simić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: