"Možda zvuči neobično, ali uzbuđen sam zbog pilića"

"Ne može se dati samo jedan odgovor na pitanje kako se izvući iz siromaštva. Siromaštvo izgleda drugačije u različitim delovima sveta", piše Bil Gejts u tekstu svom blogu pod naslovom "Zašto bih gajio piliće?"

Izvor: Tech Insider, Tportal

Ponedeljak, 09.07.2018.

14:55

GettyImages

"Radeći za fondaciju Bil i Melinda Gejts sreo sam mnogo ljudi u siromašnim zemljama koji uzgajaju piliće i naučio puno o prednostima i nedostacima sa kojima se susreću vlasnici tih ptica. Čini mi se da je prilično jasno da bi za bilo koga ko živi u krajnjem siromaštvu bilo bolje kada bi uzgajao piliće", uveren je Gejts.

"Zašto? Pa, jeftini su, jednostavni za uzgoj, predstvljaju dobro ulaganje, jaja i meso su kvalitetna hrana, a i pilići mogu da stvore prihod koji će ženama omogućiti preuzimanje poduzetničkih uloga u njihovim zajednicama.

Putujući Zapadnom Afrikom, Gejts je ustanovio da prosečan vlasnik osam do 10 pilića može, posle tri meseca, da ih ima do 40.

Uz prodajnu cenu od pet američkih dolara po piletu, uobičajenu u tom delu sveta, vlasnik bi, u prosku, mogao da ostavri prihod od više od 1.000 američkih dolara godišnje i da se tako izdigne iznad granice krajnjeg siromaštva, postavljene na oko 700 dolara godišnje.

I Melinda Gejts deli entuzijazam svoga supruga. Njihovu fondaciju pomaže i Heifer Internešnal, dobrotvorna organizacija koja donira stoku siromašnim porodicama širom sveta.

Njihov cilj je da pomognu da 30 odsto porodica u regiji podsaharske Afrike počne da uzgaja piliće, što danas čini pet odsto njih.

"Možda zvuči neobično, ali ozbiljan sam kad kažem kako sam uzbuđen zbog pilića", naveo je Gejts.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: