Gde je u Evropi život najbolji za homoseksualce?

Malta je, sudeći prema njenim zakonima, najprijateljskija zemlja prema homoseksualcima u Evropi, Azerbejdžan je najmanje prijateljski a ni članice EU Letonija i Poljska nisu mnogo bolje, pokazao je novi godišnji izveštaj Rejnbou Evropa nevladine organizacije Ilga-Evropa.

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2018.

14:18

Gde je u Evropi život najbolji za homoseksualce?
foto: thinkstock

Srbija nije među najgorima, ali je i podaleko od najboljih.

Istraživanje koje je obuhvatilo 49 zemalja ukazuje na Evropu kao na region koji u poslednje vreme ne beleži napredak u oblasti prava LGBT zajednice kao nekada, preneo je danas briselski portal EU obzerver.

Na mapi Evrope koju je uradila Ilga-Evropa zeleno su obojene "gej-frendli" zemlje a crveno one čiji su zakoni najmanje prijateljski prema homoseksualcima a navedeni su i procenti ostvarenosti prava LGBTI zajednice.

Srbija je na mapi bledožuta sa 30 odsto ostvarenosti prava LGBT zajednice.

U delu o Srbiji Ilga-Evropa navodi da su se LGBTI aktivisti u svom radu u 2017. suočavali sa dobro znanim izazovima - otporom prema novim zakonima i nezadovoljavajućom primenom postojećih.

Nevladine organizacije angažovane u borbi za LGBTI prava pored ostalog ukazuju da retorika oko registrovanog partnerstva za istopolne parove u Srbiji nije pozitivna ali one i dalje pozivaju premijerku Anu Brnabić, koja je lezbijka, da usvoji takav zakon za vreme svog mandata.

Kao veoma pozitivan razvoj ocenjuje se to što je tokom 2017. u Srbiji održan niz javnih LGBTI događaja bez incidenata.

U delu o Srbiji navodi se i da se ne može očekivati da NVO, koje su nesumnjivo unapredile život LGBTI osoba širom Srbije, rade same, kao i da "postojeći zakoni i politike moraju da se implementiraju u potpunosti kako bi bili zaista efikasni".

Šire gledano, Malta beleži 91 odsto ostvarenosti prava LGBTI zajednice nakon što je usvojila zakon o jednakosti braka i rodno neutralnim pasošima.

Slede Belgija sa 79 odsto, Norveška sa 78 i Finska, Francuska i Velika Britanija sa 73 odsto ostvarenosti prava LGBT zajednice.

Dobre rezultate beleže i Danska, Portugal i Španija i time se završava spisak "gej-frendli" zemalja na mapi Evrope.

Istovremeno je situacija ozbiljna u Italiji, gde je ostvarenost prava LGBTI zajednice 27 odsto, i Poljskoj, gde je samo 18 procenata.

Najteže je ipak LGBTI osobama u Rusiji, gde je ostvarenost prava ove zajednice 11 odsto, Turskoj (9), Jermeniji (7) i Azerbejdžanu (5).

Iz organizacije Ilga-Evropa upozorili su da trendovi poput populizma i nacionalizma mogu da utiču na živote LGBTI osoba u Evropi, kao i na činjenicu da su čak i zemlje koje su nekada bile najnaprednije u borbi za prava gej osoba u 2017. stagnirale na tom planu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: