Naučnici smislili način da poboljšaju pamćenje za čak 30 odsto

Tim istraživača sa Univerziteta Južna Kalifornija razvili su "memorijske proteze", implantate koji bi mogli da poboljšaju ljudsko pamćenje. Njihovo otkriće prezentovano je na Institutu za neurologiju u Vašingtonu.

Izvor: B92

Utorak, 14.11.2017.

18:30

Naučnici smislili način da poboljšaju pamćenje za čak 30 odsto
Foto: Thinkstock

Uređaj se sastoji od elektroda koje se ugrađuju u mozak i trebalo bi da oponaša prirodne procese pamćenja praveći male električne napone u hipotalamusu, delu mozga zaduženom za učenje i pamćenje.

Kako su u pitanju elektrode koje imitiraju uobičajene aktivnosti mozga, naučnici se nadaju da bi mogle da pomognu ljudima sa poremećajima u pamćenju, poput demencije.

Dvadeset dobrovoljaca učestvovalo je u eksperimentu koji je sproveo ovaj tim naučnika. Njima su prikačene elektrode, a zatim im je zadata jednostavna memorijska igra.

Svakom učesniku prikazane su fotografije u kratkoj prezentaciji, a 75 sekundi kasnije njihov zadatak bio je da se prisete onoga što su videli.

Istraživači su zatim, posmatrajući aktivnost neurona, pokušali da ustanove šta se dešava u njihovom mozgu, kako bi saznali koji delovi mozga su bili aktivni kad su pokušavali da prizovu sećanje.

U nastavku ispitivanja naučnici su upotrebili implantate na ispitanicima kako bi stimulisali delove mozga koji su u prethodnom eksperimentu bili aktivni.

Kako je istraživanje pokazalo, ovaj uređaj može da pospeši rezultate testova memorije za 30 odsto. Istraživači se nadaju da će se u budućnosti koristiti u poboljšanju pamćenja, vida i pokreta.

"Ovo do sada još niko nije uradio“, rekao je profesor biomedicinskog inženjeringa Dong Song sa Univerziteta Južna Kalifornija, piše "Biznis insajder".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: