Iznenađujuća istina o ženama i seksu u srednjim godinama

Sve više žena sa godinama sve manje razmišlja o seksu.

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2017.

18:18

Iznenađujuća istina o ženama i seksu u srednjim godinama
Foto: Thinkstock

Studija objavljena u časopisu Journal of Sexual Medicine pokazala je da 70 osto Australijanki između 40 i 65 godina ima nizak libido. Brojka je veća nego što se očekivalo na osnovu prethodno sprovedenih studija.

Ispitanici su popunjavali upitnik dajući informacije o seksualnim akivnostima u poslednje četiri nedelje. Rezultati ispod 5.0 ocenjeni su kao loši, kada je nivo zainteresovanosti za seks u pitanju.

Doktorka Rosi Vorsli sa Univerziteta Monaš koja je predvodila istraživanje istakla je da ovaj problem poznat od ranije, ali da su brojke iznenađujući velike.

"To je nešto zbog čega bi mnoge žene trebalo da se zabrinu“, rekla je Vorsli.

Razlog nedostatka seksualne želje može da budu bolest, lekovi ili razne hormonske promene, ali i to kako se pogled na seks menja tokom vremena.

Seksualni terapeut i savetnik za veze Sindi Darnel veruje da nije reč o nedostatku uživanja, ali da potreba za seksom kod većine žena nije primarna, čak ni bitna.

"To ne znači da ne želite ili niste u stanju da uživate u seksu. To znači da ne postoji fiziološki podsticaj, ali se može javiti kasnije, ukoliko počne da se praktikuje“, objašnjava Darnel.

Uticaj na to mogu imati i fizički simptomi koji se javljaju za vreme menstrualnog ciklusa – naduvenst, umor ili bol takođe ubijaju želju. Stres, nedostatak privatnosti, duge veze, roditeljstvo takođe treba uzeti u obzir. Ni loša seksualna iskustva ne bi trebalo izostaviti.

Vlasnik najstarijeg seks šopa u Australiji Maurin Metjus ističe da nezadovoljstvo seksualnim odnosima nakon dužeg vremena može dovesti do izbegavanja takvih situacija, piše Independent. Kako da žene sa ovakvim problemom nađu rešenje?

"Kada dobijete motivaciju u boljoj ste poziciji da stvari promenite na bolje. Kao kada u hladnim jutarnim časovima treba otići do teretane na trening. Prvih deset minuta koji podrazumevaju ustajanje, oblačenje i izlaženje iz stana pravi su pakao“, objašnjava Darnel.

"Niko taj deo ne voli, ali ljudi to rade jer znaju kakvu korist imaju. Ista stvar je i sa seksom“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: