Kopači zlata masakrirali 10 članova nepoznatog amazonskog plemena

Članovi izolovanog plemena u Amazoniji skupljali su jaja duž reke, kada su naišli na kopače zlata. Svi do jednog su masakrirani.

Izvor: dnevnik.hr

Utorak, 12.09.2017.

22:24

Kopači zlata masakrirali 10 članova nepoznatog amazonskog plemena
Ilustracija (Foto: Gettyimages)

Vlasti Brazila istražuju ubistvo najmanje 10 članova izolovanog plemena, nakon što se grupa kopača zlata u jednom baru na granici s Kolumbijom "hvalila" ubistvima.

"Čak su se i hvalili kako su sekli tela i bacali ih u reku", rekla je koordinatorka grupe Funai za komunikaciju sa izolovanim plemenima Amazonije Lejla Silvija Burger Soto-Major.

Kopači su kako kaže, tvrdili da su morali da ubiju pripadnike plemena, "jer bi u protivnom i sami bili ubijeni".

Tužilac koji je zadužen za taj slučaj, Pablo Luz de Beltrand, potvrdio je da je istraga započeta.

"Pratimo slučaj, ali teritorija je velik a pristup ograničen. Ova plemena su nepoznata, čak i Funai organizaciji i imamo tek samo sporadične informacije o njima", rekao je Beltrand.

Ovo je drugi slučaj takve vrste nasilja nad domorocima ove godine.

"Ako istraga potvrdi ubistva, to će biti još jedan pokolj koji proizlazi direktno iz neuspeha brazilske vlade da štiti izolovana plemena, nešto što je zagarantovano ustavom", rekla je Sara Šenker iz nevladine organizacije za ljudska prava, a prenosi Independent.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: