Iznenađujuće otkriće: Naučnici pronašli retku vrstu kita

Istraživači koji proučavaju retke vrste kitova u severnom delu Tihog okeana ovog vikenda su imali neočekivani posao.

Izvor: B92

Nedelja, 13.08.2017.

18:20

Iznenađujuće otkriće: Naučnici pronašli retku vrstu kita
Foto: Thinkstock

Istraživački brod u Beringovom moru je u nedelju fotografisao dve neočine životinje, a od jednog je uzet uzorak za biopsiju, saopštila je Nacionalna okeanska i atmosferska administracija (NOAA).

Biolog Džesika Krans bila je na brodu Jušin Maru 2 kada su pravi kitovi primećeni. Brod je deo programa za istraživanje tihookeanskih kitova i ekosistema. Zahvaljujući zvučnim signalima Krans je začula poziv kitova istočno od Bristolskog zavila.

Nakon četiri i po sata potrage i 50 kilometara, primećene su retke životinje. Reč je o vrsti kitova kojih je svega između 30 i 50, ističe Filip Klapam iz NOAA-e.

Klapam ističe da je preterani lov na prave kitove početkom 20. veka znatno smanjio njihov broj. Poslednji put pravi kit viđen je pre deset godina, piše Vašington post.

Očekuje se da će rezultati biopsije dati detaljnije podatke (o ishrani, reproduktivnim hormonima, rodu...).

Pravi kitovi su izuzetan primer složenosti i raznolikosti života na zemlji, ali se i dalje o njima zna malo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: