Gde su ordeni dinastije Obrenović?

Nedavna pojava Ordena Miloša Velikog prvog stepena na sajtu kanadske aukcijske kuće "Emedals", pokrenula je pitanje gde su ordeni dinastije Obrenović i šta je iz te kolekcije sačuvano do danas.

Izvor: B92

Nedelja, 13.08.2017.

10:58

Gde su ordeni dinastije Obrenović?
Foto: Tanjug Video Screenshot

Viši kustos Vojnog muzeja u Beogradu Dušanka Maričić u intervjuu Tanjugu podseća da je ta institucija, čiji je osnivač kralj Milan Prvi Obrenović, pretrpela velika razaranja tokom dva svetska rata i u pljačkama 1915, 1941. i 1944. godine nestali su brojni muzejski predmeti koji su pripadali srpskim dinastijama.

Obnovljeni Vojni muzej u Kraljevini Jugoslaviji imao je odeljenje narodne dinastije Karađorđević i odeljenje ostalih narodnih dinastija, a postojala je i prostorija posvećana dinastiji Obrenović sa izloženim portretima vladara, bistom i odlikovanjima.

U Vojnom muzeju danas je preostalo samo nekoliko ordena koji su pripadali kralju Aleksandru Prvom Obrenoviću: Lanac ordena za vojne zasluge vojvodske kuće Oldenburga, Zvezda ruskog ordena svetog Aleksandra Nevskog prvog stepena, turski Orden Medžidije prvog stepena i Zvezda bugarskog ordena svetog Aleksandra Nevskog drugog stepena.

Maričić kaže da se u Vojnom muzeju čuva i Orden Miloša Velikog trećeg stepena, koji je oštećen i nedostaje mu nemanjićka kruna, a kojim je 1899. godine odlikovan Marko Lazarević, tada na položaju državnog sekretara. Narodni muzej čuva primerke trećeg i četvrtog stepena istog ordena koji je kao najviši orden Kraljevine Srbije dodeljivan za naročite zasluge za dinastiju Obrenovića, dok primerci prvog stepena se nalaze po privatnim kolekcijama.

Smatra se da je nešto više od 200 primeraka tog kraljevskog ordena dodeljeno od 1898. do 1903. godine, a prvi stepen su nosili kralj Milan Prvi Obrenović, kralj Aleksandar Prvi Obrenović, kraljica Natalija, kraljica Draga, austrijski car Franja Josif i persijski šah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: