Neverovatno: Priroda buja na mestu testiranja nuklearnih bombi

Bikini atol, tačka u Tihom okeanu na kojoj su Sjedinjene Američke Države sprovodile nuklearna testiranja pre više od 70 godina, sada je bogat ekosistem, prepun biljnih i životinjskih vrsta.

Izvor: Independent

Nedelja, 16.07.2017.

10:43

Neverovatno: Priroda buja na mestu testiranja nuklearnih bombi
Foto: Thinkstock

Naučnici izveštavaju da se na Bikiniju razvijaju korali veliki kao automobili, a da oko njih kruže potpuno zdrave ajkule i tune, pa čak i krabe, koje jedu kokose, prepune radioaktivnih materijala.

Istraživanje koje je sprovedeno za potrebe dokumentarca "Big Pacific" na mreži PBC bilo je fokusirano na proveru ranijih izveštaja prema kom kratere hidrogenskih bombi naseljavaju mutirane ajkule, kojima nedostaje drugo leđno peraje.

Stiv Palumbi, profesor biologije na Stenfordu je sa svojim timom proučavao efekte radijacije na morski svet Bikini Atola. On je opisao floru i faunu ovog mikronežanskog ostrva kao "neverovatno otpornu".

Palumbi kaže da populacija riba napreduje zato što ih niko ne dira. "Na čudan način, one su zaštićene istorijom ovog mesta. To je vrlo čudno", rekao je on.

Koralima kao da uopšte ne smeta visoka radijacija, a naučnici sada pokušavaju da utvrde kako ove kolonije opstaju i čak bujaju, uz pomoć DNK sekvenciranja.

Studija bi mogla da ima primenu i u medicini.

"Ako saznamo kako korali uspevaju da žive u kraterima prepunim radijacije, možda ćemo otkriti nešto o tome kako da zaštitimo DNK od mutacija", kaže Palumbi.

Iako priroda ovde buja, oblast je i dalje opasna za ljude, a prema Ujedinjenim nacijama, šteta je nepovratna. Ljudi koji se izlažu takvoj radijaciji u velikom su riziku od kancera, naročito leukemije i karcinoma štitaste žlezde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: