Slavimir Stojanović: Budućnost će biti estetski lepša

Epica, Cresta, Clio, Eurobest, Golden Drum, ADC, TDC, Brumen, Grifon, Global Award i druga ozbiljna svetska priznanja koja je dobio za svoje radove, u gotovo svim segmentima vizuelne komunikacije, dala su Slavimiru Stojanoviću status domaćeg superstar dizajnera.

Izvor: B92

Nedelja, 16.07.2017.

09:22

Slavimir Stojanović: Budućnost će biti estetski lepša
Foto: Nebojša Babiæ

Izvor: Wine Style

Njegov radovi objavljuju se u prestižnim svetskim časopisima, među kojima su Graphis, Print, Communication Arts, Computer Arts, How, Media Marketing, a neretko su i deo prestižnih kolekcija u Muzeju umetnosti i oglašavanja u Hamburgu i Muzeju postera u Varšavi. Nekadašnji ozbiljan fudbaler i plesač, Slavimir Stojanović uključen je i u Taschenovu knjigu Savremenog grafičkog dizajna, a kroz radove svog studija Futro trudi se da uspešno oblikuje različite vizure naše sadašnjice

Wine Style: Da li se sećate kako je izgledala Vaša prva dizajnerska kreacija?

Naravno! To je bio plakat za POK ’85 (Palilulska olimpijada kulture). Imao sam samo šesnaest godina, išao sam u Petu beogradsku, stanovao u Cvijićevoj ulici, a cela Palilula bila je oblepljena plakatima, na kojima sam se u donjem desnom ćošku potpisao ogromnim potpisom Slavke. Osećao sam se kao Kralj Palilule.

* Kako će prema Vašem uverenju dizajn oblikovati našu budućnosti?

Dizajn već uveliko oblikuje našu sadašnjost, s tim što ćemo u budućnosti biti sve svesniji te činjenice i sve sposobniji da sami dizajniramo svoje živote i sve u njima. Dizajn će biti individualna stvar.

* A kako će budućnost da utiče na dizajn?

Budućnost će biti estetski lepša.

* U dizajnu Vas najviše inspiriše...?

Projekti koje napravi neko genijalan će mi uvek biti inspiracija, a moj zadatak je da shvatim tu genijalnost, razložim je na proste činioce i sastavim je ponovo na svoj način kada to znanje pređe u moju svest.

* Vaš omiljeni savremeni svetski dizajner je?

Piter Sevil (Peter Saville), engleski dizajner koji je trenutno kreativni dizajner grada Mančestera, a najpoznatiji je po omotima za ploče koje je dizajnirao za grupe Joy Division i New Order, kao i za klub Hacienda.

* Omiljena aplikacija?

WhatsApp.

* Vaša tri rada kojim se posebno ponosite?

Plakati za Jugoslovensko dramsko pozorište, izložba You are an idiot. Please, act accordingly. i oglas za Duracel Plus baterije.

* Destinacija o kojoj maštate ovog leta je?

Istra.

* Top tri muzička albuma svih vremena?

James Brown – Sex Machine

Massive AttackBlue Lines

Arcade FireThe Suburbs

* Top tri omota muzičkih albuma?

Joy DivisionUnknown Pleasures

New OrderPower, Corruption and Lies

Massive AttackBlue Lines

* A filmska plakata?

Jaws

The Silence Of The Lambs

The Lobster

* Prljavi ples ili Top Gun?

Prljavi ples, naravno. Top Gun je bio film moje generacije, ali sam se uvek lakše identifikovao sa onima koji plesom dolaze do cilja, nego sa onima koji se biju.

* Grad u kojem biste voleli da živite, a da nije Beograd?

Njujork.

* Najlepša fontana?

Fontana Stravinski pored Centra Pompidu u Parizu.

* Džeger ili Ričards?

Džeger.

* Fudbalski klub za koji navijate?

Partizan.

* Najlepši fudbalski dres ima...

Real Madrid.

* Zastava koje države ima najbolji dizajn?

Brazil.

* Vaša omiljena knjiga?

Besani, Gorana Stojičića.

* A društvena mreža?

Instagram.

* Kakav je prema Vašem mišljenju uticaj/značaj dizajna u vinskom biznisu?

Dizajn ostavlja vizuelni trag u svesti i podsvesti konzumenata vina i neposredno ih veže za ukupni doživljaj. Ta veza je neraskidiva i daleko je značajnija nego što pretpostavljamo, pogotovo kada su u pitanju istančani ukusi i vrhunska uživanja.

* Najbolja domaća vinska etiketa po Vašem mišljenju je?

Kod nas je vinarija Đurđic pomerila granice u shvatanju grafičkog dizajna, angažovanjem majstora iz novosadskog dizajn studija Peter Gregson dobili su višestruko nagrađivani dizajn i celokupan vizuelni identitet.Takođe, izdvojio bih dizajn etikete za vino Babaroga, vinarije Bjelica, koji odskače svojom duhovitošću, od imena do dizajna same etikete. Definitivno se nameće ideja da, ukoliko se etiketa snažno vezuje za priču same vinarije, uspešno će se vezati koliko za vino toliko i za konzumenta, kao na primer, u slučaju vina Anđeo, vinarije Budimir.

* Koja vina više volite, crvena ili bela?

Bela.

* Vino koje ne možete da izbrišete iz sećanja?

Oslavje, vinarije Radikon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: