Špagete karbonara slavne kuvarice smrtno uvredile Italijane

Voljena kuvarica Najdžela Loson poznata je po jednostavnim, ali i ukusnim receptima i vrlo slobodnom pristupu kuvanju, koje se ponekad zasniva na hvatanju "prečica" i izbegavanju merenja namirnica. Međutim, sada se našla na udaru kritika, jer je "uvredila" čuveni italijanski recept.

Izvor: telegraph.co.uk

Sreda, 05.07.2017.

17:41

Špagete karbonara slavne kuvarice smrtno uvredile Italijane
Foto: Thinkstock

Kuvarica je na svojoj strani na Fejsbuku objavila recept za popularnu testeninu karbonara, ali su komentatori (mahom poreklom iz Italije), njeno jelo nazvali "sramnim", zato što sadrži pavlaku za kuvanje, vino i muškatni oraščić.

"Mislim da je karbonara, kakvu Meril Strip pravi za Džeka Nikolsona u filmskoj verziji jedne od mojih omiljenih knjiga 'Heartburn', ona prava, masna, ljubavlju natopljena primalna gozba, kakva se sprema kad neko prvi put ostaje da prenoći", napisala je Losonova.

Njena dobro poznata poetičnost ovog puta je zgrozila neke korisnike interneta. Jedan je napisao: "Najdžela, ti si divna žena, ali tvoji recepti su smrt za italijansku kuhinju, doslovno! Pavlaka se nikad ne stavlja u karbonaru, nikad! Samo jaja".

Drugi je kratko uputio Najndželu: "Jaja, pekorino, guanćale, biber, umetnost. Umetnost italijanske kuhinje, a ne način razmišljanja".

Najdžela je verovatno dosad navikla na takve komentare, budući da često daje britanski ili kontinentalni osvrt na sva jela, bez obzira na to odakle potiču. Takođe, "besramno" se oslanja na prerađevine i već gotove proizvode, ali takođe kaže da je njeno kuvanje prilagođeno običnom domaćinstvu, a ne nekom restoranu sa mnoštvom zvezdica.

Ovo je njen "sporni" recept:

Sastojci:
  • 500g špageta
  • 275 grama nasečene pančete (ili bele slanine)
  • dve kašičice maslinovog ulja
  • 60ml suvog belog vina (ili vermuta)
  • 4 velika jaja
  • 50 grama parmezana
  • crni biber
  • 60ml guste pavlake za kuvanje
  • sveže narendan muškatni oraščić


Stavite veliki lonac posoljene vode da provri. Isecite pančetu na komadiće dimenzija 1x1,5 cm. Ako pančeta ima kožu, odsecite je i stavite u tiganj sa malo ulja. Pržite kockice slanine dok ne budu hrskave, ali ne i tvrde. Zalijte ih belim vinom ili vermutom i pustite da ispari, tako da vam posle nekoliko minuta ostane mala količina slanog vinskog sirupa. Skinite tiganj s vatre.

U činiji izmutite jaja, parmezan, pavlaku i malo bibera. Skuvajte testeninu prema instrukcijama na pakovanju, ali dva minuta pre naznačenog vremena počnite da proveravate da li je gotova. Treba da bude "al dente".

Iz lonca u kom se kuva testenina zahvatite šoljom malo vode. Dodajte proceđenu testeninu u tiganj sa slaninom i dobro promešajte. Dodajte vodu, ukoliko vam testenina deluje previše suvo.

Ponovo vratite tiganj na vatru i dodajte mešavinu jaja i sira i brzo sve izmešajte. Pospite sveže mlevenim biberom i narendajte malo muškatnog oraščića.

Ponosno iznesite u trpezariju i zaronite. Ovo je navodno "pravi" način da se spremi karbonara za četiri osobe:

Sastojci:
  • 400 g špageta, linguine ili druge vrste paste
  • 4 jaja
  • 100 g slanine
  • 100 g narendanog pekorina
  • biber
  • Ekstradevičansko maslinovo ulje


Postupak: Skuvajte testeninu u posoljenoj vodi. Nasecite slaninu na male komade i kratko je propržite u tiganju sa malo ulja. Izmutite jaja koja su neko vreme stajala na sobnoj temperaturi zajedno sa biberom i pekorinom. Procedite testeninu zadržavajući jednu šoljicu vode u kojoj se kuvala. Stavite špagete u tiganj, dobro promešajte, a zatim sve sastojke stavite u činiju i nastavite da mešate po potrebi dodajući vodu u kojoj se kuvala testenina. Odmah poslužite zajedno sa još bibera i narendanog sira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: