Quelle horreur! Francuskom kroasanu preti "izumiranje"?

Teško da neki Francuz može da zamisli život bez kroasana, ali pekari sada upozoravaju da zbog rasta cene maslaca preti opasnost ovom pecivu.

Izvor: B92

Utorak, 13.06.2017.

14:25

Quelle horreur! Francuskom kroasanu preti
foto: thinkstock

Cena butera se u poslednjih 13 meseci udvostručila, pošto se tražnja za mlekom i mlečnim proizvodima povećala u azijskim zemljama sa kojima razmenjuju dobra. U zapadnim zemljama se takođe beleži veća tražnja, posebno otkako se saznalo da maslac nije štetan za zdravlje u meri u kojoj se ranije smatralo.

“Bojimo se da u narednih par meseci nećemo moći da pronađemo maslac jer su zalihe sve manje, zbog čega ćemo i proizvodnju peciva morati da smanjimo“, kaže Metju Labe iz Francuske federacije pekara.

Inače, kroasani se prave od 25 odsto butera, a krucijalni sastojak sada košta pekare čak 5,37 evra po kilogramu, što je skoro dvostruko više ako uporedimo sa tri evra, koliko je koštao kilogram maslaca u aprilu 2016. godine.

“Moj profit se smanjuje, ali ja ne mogu zbog toga da povećam cene peciva zato što će onda mušterije prestati da dolaze“, kaže Žerom Bluet, vlasnik pekare u kojoj jedan kroasan košta samo 1,10 evra.

Inače, Francuzi i dalje hleb i peciva kupuju u pekarama radije nego u supermarketima jer su jeftinija i lakše dostupna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: