Petnica nastavlja da podržava mlade naučne talente

Istraživačka stanica Petnica ovog vikenda je ugostila dvadeset predstavnika organizacija koje se bave naučnim obrazovanjem, talentima u nauci i izuzetnošću mladih na godišnjoj konferenciji. Predstavnici su razgovarali o unapređenju načina identifikacije talenata i modernim obrazovnim programima za njih, navodi se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 28.05.2017.

15:51

Petnica nastavlja da podržava mlade naučne talente
Thinkstock / Ilustracija

Mreža organizacija za izuzetnost mladih okuplja organizacije širom sveta koje se bave mladim talentima, njihovom posebnošću, i obrazovnim programima prilagođenim za one sa dodatnom motivacijom. Mreža je registrovana u Nemačkoj, a članice dolaze sa svih kontinenata.

O svom utisku sa konferencije nekadašnji predsednik Mreže koji dolazi iz Izraela Zvi Paltiel kaže da je u svetu nema mnogo organizacija koje se bavi mladim talentima i izuzetnošću, stoga je važno da se mladima koji pokazuju interesovanje za učenje i istraživanje posveti pažnja na pravi način, jer su bitni za razvoj čovečanstva.

Vrlo je važno to što smo imali priliku da uporedimo ono što radimo svako u svojoj organizaciji, da razmenimo iskustva, i da dogovorimo buduće zajedničke programe. Petnica se kao domaćin potrudila da predstavi sve ono što je postignuto u prethodnih 35 godina rada. Učesnici su imali priliku da razgovaraju sa rukovodiocima programa, stručnim saradnicima i mentorima, studentima vršnjačkim edukatorima, kao i sa aktuelnim polaznicima redovnih programa“, kaže Nikola Božić, programski direktor u Petnici.

Ovogodišnji skup trajao je od 26. do 28. maja, a Istraživačka stanica Petnica ugostila je predstavnike iz Nemačke, Izraela, Poljske, Češke, Mađarske, Rumunije, Danske, Španije, Italije, Hrvatske i Srbije.

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika. Ove godine obeležava 35 godina rada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: