"Uđu biolog, antropolog i teolog u amfiteatar..."

"Peticija protiv izučavanja Darvinove teorije evolucije, ništa neće proizvesti u ovom trenutku, ali nam je omogućila da odškrinemo vrata i vidimo kako bi izgledala Srbija bez naučne pismenosti", utisak je doktora evolucione biologije Alekseja Tarasjeva.

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2017.

10:53

Foto: YouTube Screenshot

Piše: Staša Rosić, B92.net

On je sa koleginicom dr Biljanom Stojković, fizičkim antropologom Sofijom Stefanović i teologom Andrejem Jeftićem bio učesnik tribine u organizaciji Centra za promociju nauke pod nazivom „Borba za opstanak Čarlsa Darvina".

Tribina je, posle iznenadnog otkazivanja gostoprimstva Studentskog kulturnog centra iz "tehničkih razloga", ipak održana i to u prepunom Velikom amfiteatru Hemijskog fakulteta.
Foto: YouTube Screenshot
Deluje pomalo čudno što u 21. veku kada se još u osnovnoj školi upoznajemo sa nastankom i razvojem živih stvorenja na Zemlji, tako veliki broj ljudi želi da čuje nešto više o teoriji evolucije, ali povoda za okupljanje i te kako ima.

Peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima potpisala su nedavno 52 akademika, naučna savetnika i profesora univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara nauka, pedeset lekara specijalista, 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika, a u Banjaluci podstaknutoj primerom kolega iz Beograda, kako stoje stvari, bitka za Darvina tek počinje.

U obrazloženju peticije je između ostalog stajalo: “Kroz nastavu biologije, teorija evolucije zauzima sve tvrđe neodarvinističke dogmatske stavove. Globalisti i ateisti, koji danas u svetu zauzimaju najuticajnije pozicije, iz ličnih i globalističkih razloga, afirmišu teoriju evolucije i finansiraju promotere ove teorije. Danas se u celom svetu javljaju brojni poznati i priznat naučnici, među kojima ima i značajan broj ateista, koji upozoravaju da je teorija evolucije hipoteza čiji su stavovi o nastanku sveta, života i čoveka naučno nedokazivi ili u suprotnosti sa naučnim činjenicama". Kako bi dokazali da ima vernika koji ne spadaju u grupu onih koji teoriju evolucije smatraju prevarom, oglasila se grupa profesora Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, koji su istakli da inicijative za "slične revizije" ne mogu poteći od grupe građana, bez obzira na njen sastav, već samo od same nauke.

Jedan od članova te grupe, teolog Andrej Jeftić, bio je učesnik tribine i objasnio zašto biblijska teorija stvaranja ne može da predstavlja alternativu teoriji evolucije.

"To je u dvostrukom smislu pogrešno. Pogrešno je, kako sa stanovišta prirodnih nauka, tako i sa aspekta teologije koja je takođe nauka. Teologija u onom aspektu u kom se bavi Svetim pismom, barata naučnim aparatom koji ima za cilj da razotkrije osnovni smisao i intenciju autora biblijskih knjiga i osnovna namera nije da se napravi izveštaj o nastanku sveta. Knjiga postanja i ne spada u naučnu literaturu po svom žanru - ona je neka vrsta himne. Naša namera je bila da oduzmemo argument onima koji pokušavaju u naše ime, u ime teologije i hrišćanske vere da nas brane od nauke. Za tim zaista nema potrebe, zato što se ne osećamo ugroženo. Ne doživljavamo nauku, pa samim tim ni teoriju evolucije, kao napad na našu hrišćansku veru. A to da li je istinita i da li je opravdana, da li će biti važeća naučna paradigma, time će se baviti biolozi", rekao je Jeftić.

Učesnici tribine saglasili su se da je zbog takve peticije javnost dobila poruku da teolozi i naučnici iz raznih oblasti prirodnih nauka nikako ne mogu raditi na istom cilju, što nije istina.
Dr Sofija Stefanoviæ (Foto: YouTube Screenshot)
"Mislim da i naučnici i teolozi treba da rade na tome da naše društvo bude bolje", rekla je dr Sofija Stefanović, koja se nalazi na čelu tima nagrađenog vrednim grantom Evropskog istraživačkog saveta za projekat BIRTH koji se bavi evolucijom fertiliteta u neolitu, u periodu od 10.000 do 5.000 godine.

"Mislim da smo svi tu na istom zadatku, jer Srbija nije u dobroj situaciji."

Dr Tarasjev je ocenio da kreacionizam s kojim se sada susrećemo i ne potiče od pravoslavnih učenja.

"To je kreacionizam nastao u Sjedinjenim Američkim Državama krajem prošlog veka u okviru ekstremnog protestantizma, u grupi fundamentalista, koji su sami sebe tako nazvali. Mnogi greše kada je reč o poreklu te ideje. Samo ću dodati da je interesantno to kako antiglobalisti vole američke proizvode", našalio se dr Tarasjev.

Kompletnu tribinu na kojoj se govorilo, između ostalog, i o dokazima koji nam bez sumnje potvrđuju teoriju evolucije, kao i o tome kako se kao društvo možemo izboriti sa pseudonaukom, možete pogledati u priloženom snimku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: