Da je asteroid udario samo 30s ranije, dinosauri bi još bili živi

Udar asteroida u Zemlju, koji je okončao eru dinosaura, razorio je našu planetu iz puke slučajnosti, kažu naučnici.

Izvor: jutarnji.hr

Ponedeljak, 15.05.2017.

19:22

Da je asteroid udario samo 30s ranije, dinosauri bi još bili živi
Foto: YouTube Screenshot

Da je kojim slučajem udario u Zemlju 30 sekundi ranije ili kasnije, izazvao bi neuporedivo manje štete i dinosauri bi verovatno preživeli. To istovremeno znači da čovek verovatno nikad ne bi postao dominantna vrsta na planeti, otkriva novi BBC dokumentarac.

Pretpostavlja se da je asteroid udario Zemlju pre oko 66 miliona godina i to u područje današnjeg poluostrva Jukatan u Meksiku, ostavivši iza sebe krater širok gotovo 180 km i dubok više od 30 km.

Naučnici koji su proučavali geološku strukturu kratera, otkrili su da je tlo bogato sumpornim jedinjenjima. Vazduh se prilikom udara ispunio oblakom prašine, što je zasenilo Sunce i ohladilo našu planetu.

Decenijama su temperature bile toliko niske, da je nestala većina živih vrsta na Zemlji, a pretpostavlja se da su dinosauri uginuli od gladi, a ne direktno od udara.

Međutim, da je asteroid prečnika 9,6 km pao nekoliko sekundi ranije ili kasnije, verovatno bi udario u Atlantik ili Pacifik i ne bi izazvao tako fatalne posledice. Doduše, naučnici pretpostavljaju da bi na taj način ispario veliki deo morske vode, ali bi šteta svakako bila manja.

Profesorka Džoana Morgan sa Kraljevskog koledža u Londonu koja je s profesorom geofizike Šonom Galikom na Univerzitetu u Teksasu sprovodila analizu tla u Jukatanu, rekla je da se otprilike 100 milijardi tona sulfata diglo u atmosferu i dodala: "To je dovoljno da ohladi planetu u narednih deset godina i uništi većinu života".

Udar asteroida bio je toliko snažan da je čak tri četvrtine života na Zemlji nestalo, uključujući većinu dinosaura, ali je to ujedno dalo šansu manjim sisarima, a onda i ljudima, da napreduju.

Detaljna otkrića zabeležena su u novom dokumentarnom filmu "The Day The Dinosaurs Died" koji će biti prikazan na BBC 2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: